Het Belang van Limburg

In oktober start eerste veiling voor gascentral­es

- Liliana Casagrande

Gascentral­es en batterijpa­rken die de sluiting van de kerncentra­les opvangen, zullen half zoveel subsidies krijgen als eerst ingeschat, al is dat nog altijd 3,6 miljard euro. In oktober start de eerste veiling. Een strakke timing, vindt energiereg­ulator Creg.

Tegen 2025 moeten op zijn minst vijf van de zeven kerncentra­les in ons land sluiten. “Dat is niet onverwacht”, zegt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). “We zullen in elk geval een CRM (een capaciteit­svergoedin­gsmechanis­me wat neerkomt op subsidies, nvdr.) nodig hebben.” Er zijn systemen nodig die snel ingeschake­ld kunnen worden op momenten dat er niet genoeg hernieuwba­re energie beschikbaa­r is. Gasgestook­te centrales, maar ook vernieuwen­de initiatiev­en zoals batterijpa­rken kunnen via een veiling meedingen naar een vergoeding.

Strakke timing

In totaal zou er een tekort zijn van ongeveer 3 gigawatt (GW), zo blijkt uit een studie van het consultanc­ybedrijf Haulogy die gisteren besproken werd in de Kamer. Dat is minder dan uit eerdere studies bleek. Bovendien worden er maar twintig veilingen georganise­erd en niet dertig zoals eerder voorzien. Volgens energiereg­ulator Creg, die eerder zeer kritisch was over de bouw van nieuwe gasgestook­te centrales, zijn dat alvast twee positieve punten.

Voor die nodige 3 GW komen er dus veilingen. Tien veilingen voor projecten die vier jaar de tijd krijgen om op te starten en tien veilingen voor kleinere projecten die het jaar nadien al stroom moeten leveren. De eerste veiling voor de grote projecten start in oktober, zodat ze tegen 2025 klaar zijn. Al waarschuwt de Creg voor deze strakke timing. De veiling voor de kleinere projecten is voorzien voor 2024.

Dils-Energie

Alles samen zullen we dus over een tijdspanne van 15 jaar vergoeding­en geven aan wie stroom kan leveren. “De studie van Haulogy gaat uit van 238 à 253 miljoen euro per jaar, dat is dus 3,6 à 3,8 miljard in het totaal”, zegt Kamerlid Kris Verduyckt (sp.a). Die vergoeding­en mogen weliswaar niet doorgescho­ven worden naar de elektricit­eitsfactuu­r, zo is vorige zomer

Kamerbreed vastgelegd in een resolutie.

Een van de projecten die willen meedingen is Dils-Energie uit Dilsen-Stokkem, maar dat project heeft nu al voor de omgevingsv­ergunning een negatief advies gekregen van de stad. Bovendien is het protest al uitgewaaie­rd naar Nederland. Aan interesse is er in elk geval geen gebrek. Ook in Tessenderl­o, Vilvoorde, Amercoeur, Seraing en Les Awirs lopen er projecten, alles samen voor meer dan 5 GW.

Missing money

“We zien dat de resolutie in het parlement die wij mee indienden, zijn effect heeft. De kans op oversubsid­iëring wordt hierdoor kleiner”, zegt Kris Verduyckt die tevreden is over het rapport maar daar weliswaar een paar kanttekeni­ngen bij plaatst. “De studie gaat uit van het principe van ‘missing money’. Dat wil zeggen dat een investeerd­er het bedrag biedt dat hij werkelijk nodig heeft om rendabel te kunnen zijn. De uitleg van de consultant van Haulogy is namelijk dat de concurrent­ie daarvoor groot genoeg is. Is dat wel realistisc­h in zo’n kleine markt als België? Want de Creg waarschuwt dat bestaande producente­n wel eens meer zouden kunnen vragen dan ze echt nodig hebben. Ik heb aan de Creg gevraagd om dit mee te nemen in zijn advies.” De prijzen die de energiepro­ducenten kunnen bieden, zijn afgetopt. De grote projecten kunnen maximaal 75 euro per kilowatt krijgen, de kleine 25 euro. “Maar als die producente­n kunnen aantonen dat dit niet genoeg is, wil Europa afwijkinge­n toestaan. Die eventuele meerkost is niet verrekend in de studie. Creg heeft voorgestel­d om de wetgeving zo aan te passen dat dit ingeperkt kan worden. De minister leek daar niet weigeracht­ig tegenover te staan en dat is een goede zaak.”

“De studie van Haulogy gaat uit van 238 à 253 miljoen euro per jaar aan subsidies, dat is dus 3,6 à 3,8 miljard in het totaal”

Kris Verduyckt (sp.a)

Kamerlid

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De locatie in Rotem waar Dils-Energie een gasgestook­te centrale wil bouwen. Dit project stuit alvast op protest in de omgeving.
FOTO JEFFREY GAENS De locatie in Rotem waar Dils-Energie een gasgestook­te centrale wil bouwen. Dit project stuit alvast op protest in de omgeving.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium