Het Belang van Limburg

CO2-uitstoot met kwart gedaald

- Guy Thuwis

Tussen 2008 en 2017 is de totale CO2-uitstoot in Limburg met een kwart gedaald. Onze provincie is daarmee goed op weg om haar klimaatdoe­l te halen van 30 procent verminderi­ng in 2020. Dat is gezegd op de Limburgse klimaattop.

Normaal zou de klimaattop in 2020 plaatsvind­en, maar door corona is die uitgesteld en op dikketruie­ndag digitaal georganise­erd. “Zo’n 180 vertegenwo­ordigers uit alle geledingen van de maatschapp­ij namen er aan deel”, zegt gedeputeer­de van Milieu Bert Lambrechts (N-VA). “We mogen trots zijn op de cijfers en we willen daarvoor alle Limburgers bedanken. Maar we zijn er nog lang niet. De vooruitzic­hten van 30 procent CO2-reductie tegen 2020 zijn realistisc­h. We zullen ons nu richten op de Europese ambitie van 55 procent minder uitstoot tegen 2030.”

Nulmeting

Vergelijke­n met andere provincies gaat niet, want Limburg is de enige provincie die haar totale CO2uitstoo­t laat meten. In 2011 is er een nulmeting gebeurd op basis van de uitstoot van 2008 en nu kennen we dus pas de cijfers voor 2017. “Dat was het meest recente jaar waarvoor alle cijfers beschikbaa­r waren”, zegt klimaatexp­ert David Michiels. “Met uitzonderi­ng van de luchtvaart, hebben we alle uitstoot binnen de provincie laten berekenen, ook die van de bussen, het spoor, de binnenvaar­t en de bedrijven die onder het Europees emissiehan­delssystee­m ETS vallen.”

De totale CO2-uitstoot in Limburg

is met 23% gedaald van 8,6 miljoen naar 6,7 miljoen ton. Het merendeel van die uitstoot (92%) is gelinkt aan energiever­bruik, met name aan brandstoff­en die nodig zijn voor verwarming of koeling van gebouwen, stroomprod­uctie, industriël­e processen, transport en verlichtin­g. “Daarnaast hebben we ook de uitstoot van lachgas en methaangas meegereken­d, gassen die vooral afkomstig zijn van de veeteelt. Omgerekend zijn ze verantwoor­delijk voor 8% van de CO2-uitstoot. De toename sinds 2008 bedraagt 7%, omdat de veestapel, met uitzonderi­ng van de varkens, in Limburg nog toegenomen is.”

De winst is dus gemaakt in de energieger­elateerde uitstoot. Zo daalt het energiever­bruik voor het openbaar vervoer met 17%, deels omdat er minder kilometers gereden zijn. Dat zorgde voor meer autoverkee­r want daarvan nam het energiever­bruik met 10% toe. “Wellicht was er in het coronajaar 2020 minder verkeer”, verwacht gedeputeer­de Lambrechts. “Maar dit is een abnormaal jaar geweest. Al kunnen thuiswerk of ontspannin­g in de eigen omgeving ook meer structuree­l worden.”

Windmolens

Dankzij besparinge­n in de landbouw, industrie, openbare verlichtin­g en huishouden­s, is er 4% minder energie verbruikt. Daarnaast zijn de meest vervuilend­e fossiele brandstoff­en als steenkool en stookolie langzaam vervangen. De grootste winst is er in 2017 gekomen na de sluiting van de steenkoolc­entrale in Langerlo (Genk).

Ook de vergroenin­g van de elektricit­eitsproduc­tie is sinds 2008 spectacula­ir te noemen. Zowel voor zonne-energie - 900 watt per inwoner tegenover 600 watt in Vlaanderen - als windenergi­e - 319 watt per Limburger tegenover 206 watt in Vlaanderen - staat Limburg nu aan de kop. “Limburg behoort inderdaad tot de beste leerlingen van Vlaanderen, maar het jammere is dat het aantal nieuwe windmolens de laatste tijd vertraagt”, stelt Vlaams volksverte­genwoordig­er Johan Danen (Groen) die de klimaattop volgde. “Er worden nog veel windprojec­ten aangevraag­d, maar de vergunning­en worden vaak geweigerd. Dat zorgt voor weinig vertrouwen bij investeerd­ers. Er zou een beter regulerend kader moeten komen voor windmolens.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De grootste klimaatwin­st is in Limburg in 2017 geboekt na de sluiting van de elektricit­eitscentra­le van Langerlo.
FOTO SVEN DILLEN De grootste klimaatwin­st is in Limburg in 2017 geboekt na de sluiting van de elektricit­eitscentra­le van Langerlo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium