Het Belang van Limburg

Grondwater in helft van de meetpunten te laag

- Ruben Steegen

Hoewel de grondwater­standen dankzij de overvloedi­ge regen van de voorbije weken in heel Vlaanderen zijn aangevuld, is vooral in Limburg de droogte nog lang niet weggewerkt.

“Vandaag zien we in 65 procent van de meetpunten normale tot zelfs zeer hoge grondwater­standen voor de tijd van het jaar”, zegt woordvoers­ter Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM), die de droogte in onze regio monitort. “Dat hebben we uiteraard te danken aan de natte maand januari. In Ukkel is 113 liter neerslag per vierkante meter naar beneden gekomen, terwijl dat gemiddeld maar 75 liter is.” Daarmee zijn de lage grondwater­standen waar Vlaanderen nu al twee jaar mee worstelt gedeelteli­jk weggewerkt, al blijft de situatie vooral in het oosten van het land bijzonder precair. Terwijl in Oosten West-Vlaanderen haast nergens lage grondwater­standen worden gemeten, staat het grondwater in Limburg nog altijd in ongeveer de helft van de meetpunten laag tot zeer laag.

“Dat komt deels door het reliëf met diepere grondwater­tafels en minder doorlatend­e bodems waardoor deze locaties trager reageren op weersveran­deringen”, weet Smet. “Daarnaast heeft het in het oosten van het land ook minder geregend dan in Oost- en West-Vlaanderen. Limburg heeft dus nog flink wat regen nodig om terug naar normale grondwater­standen te gaan.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is blij dat de grondwater­standen stijgen. “Voor meer regen kan ik niet zorgen, maar mijn beleid zet wel sterk in op meer infiltrati­e, ontharding én minder drainage. Die zaken dragen ontegenspr­ekelijk bij tot het aanvullen van de ondiepe grondwater­tafels.”

 ?? FOTO BELGA ?? In de meeste meetpunten in Vlaanderen stijgt de stand van het grondwater, maar in Limburg houdt de droogte langer aan.
FOTO BELGA In de meeste meetpunten in Vlaanderen stijgt de stand van het grondwater, maar in Limburg houdt de droogte langer aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium