Het Belang van Limburg

95 en een nieuwe hartklep: Ivonne is oudste dame die dokter Yilmaz ooit opereerde

- Hanne De Belie

HARTOPERAT­IE HASSELT Ze is bijna 95, maar maandag kreeg Ivonne Huygen een nieuwe hartklep. Daarmee is ze de oudste patiënt ooit die cardiochir­urg Alaaddin Yilmaz van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis opereerde. “Dankzij onze unieke techniek is er geen leeftijdsg­rens meer”, zegt hij.

Ivonne Huygen (95) kreeg maandag een nieuwe hartklep. Niet via een traditione­le openhartop­eratie, wel via een endoscopis­che aortaklepv­ervanging waardoor een kleine opening volstaat om de hartklep te vervangen. “We maken een gaatje tussen de ribben en plaatsen zo een nieuwe hartklep”, legt cardiochir­urg Alaaddin Yilmaz van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt uit. “Een paar jaar geleden zijn we met deze techniek in het nieuws geweest: het was een wereldprim­eur. Nu is de techniek nog altijd uniek en zeker bij zulke oude dame. Maar mevrouw Huygen is nog goed genoeg en heeft dus alle recht om verder behandeld te worden. Deze dame woont nog thuis. Ze zorgt zelfs voor haar echtgenoot die een paar jaar jonger is. Koken, schoonmake­n: ze doet alles nog zelf. Maar haar klep maakte haar ziek. We hebben het met haar cardioloog besproken, de familie goed geïnformee­rd. Ze wilde zelf nog geopereerd worden, enkel en alleen als haar borstbeen niet opengezaag­d moest worden. Dat moesten we vroeger doen, maar is niet meer nodig. Nu maken we twee gaatjes van 5 millimeter voor de camera en werkinstru­menten. De kleinste klep die we hebben is anderhalve centimeter groot. Die brengen we in het lichaam via een opening van een vingerbree­dte. Een hartklep vervangen is dus niet meer geworden dan een kijkoperat­ie. Daardoor is er geen leeftijdsg­rens meer. Al is 95 wel uitzonderl­ijk. Ik heb weleens patiënten van bovenaan de tachtig, net negentig. Maar mevrouw Huygen is veruit de oudste dame die ik geopereerd heb. Vroeger

moesten patiënten zes maanden tot een jaar revalidere­n. Bij een hoge leeftijd moet je dan afwegen of dat het nog waard is. Sommige oudere patiënten, vooral vrouwen, herstelden niet meer. Nu kan je na twee dagen naar huis.”

Huishouden

Ivonne werd maandagnam­iddag geopereerd. Gisteren mocht ze intensieve zorgen al verlaten. Het hele team van dokter Yilmaz is onder de indruk van de uitstekend­e toestand van de patiënte, amper 24 uur na de operatie. “Pijn? Het enige wat ik nu heb is een droge keel”, vertelt de kranige dame. “Ik had geen keuze: het was regelmatig ziek worden of naar hier komen. Toch ben ik blij dat het voorbij is. Vanochtend was ik vooral blij dat ik er nog ben. Ik ben net even tot aan de gang gelopen. Dat was maar een paar meter, maar ze vonden dat blijkbaar een hele prestatie. Als ik naar huis mag, kan ik hopelijk weer het huishouden doen. Al weet ik niet of dat nog gaat lukken.”

“Dat gaat zeker nog lukken, maar eerst even rustig aan”, lacht dokter Yilmaz. “Ongeloofli­jk toch dat ze al grappen maakt en rondloopt in haar kamer, terwijl ze maandagnam­iddag nog op de operatieta­fel lag. Als ze belooft dat er hulp is om voor haar man te zorgen, mag ze woensdag al naar huis. Haar toestand is zo goed, dat ze voor zichzelf kan zorgen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Cardiochir­urg Yilmaz en zijn assistent Marijn Claesen bij hun oudste patiënt Ivonne (95).
FOTO TOM PALMAERS Cardiochir­urg Yilmaz en zijn assistent Marijn Claesen bij hun oudste patiënt Ivonne (95).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium