Het Belang van Limburg

Weer discrimina­tie ex-kankerpati­ënten weggewerkt

- Guido Cloosterma­ns

Mensen die genezen zijn van kanker kunnen zich vanaf 1 februari 2022 probleemlo­os en zonder extra kosten verzekeren tegen inkomensve­rlies. Het zogenoemde ‘recht om vergeten te worden’ geldt vanaf dan ook voor de verzekerin­g gewaarborg­d inkomen.

Voor ex-kankerpati­ënten is het moeilijk om zich te verzekeren tegen inkomensve­rlies ten gevolge van arbeidsong­eschikthei­d. Veel ex-kankerpati­ënten krijgen zelfs geen toegang tot de verzekerin­g gewaarborg­d inkomen, of ze moeten hoge toeslagen betalen, ook al ligt hun ziekte ver in het verleden.

Dat is vooral voor zelfstandi­gen problemati­sch. Voor zelfstandi­gen is het vangnet bij ziekte immers beperkt. Een verzekerin­g gewaarborg­d inkomen is dan de enige optie. Zelfstandi­gen met een verleden als kankerpati­ënt riskeren daardoor zware financiële problemen. Aan die onrechtvaa­rdigheid komt op 1 februari 2022 een einde. De koepel van de verzekerin­gsmaatscha­ppijen Assuralia kondigde dinsdag aan dat verzekeraa­rs vanaf 1 februari volgend jaar niet langer rekening mogen houden met de voorgeschi­edenis van kankerpati­ënten als de ziekte meer dan tien jaar achter de rug is.

Vergeten worden

De gedragscod­e is bindend voor alle verzekerin­gsmaatscha­ppijen die lid zijn van Assuralia. Dat betekent concreet dat de verzekeraa­r zich niet langer op de kanker mag beroepen om de verzekerin­gsaanvraag te weigeren, de kankeraand­oening uit te sluiten van de verzekerin­gsdekking of een bijpremie aan te rekenen.

Het initiatief van de verzekerin­gssector ligt in het verlengde van het ‘recht om vergeten te worden’ in de schuldsald­overzekeri­ng dat bestaat sinds 1 februari 2020. De voorwaarde­n zijn vergelijkb­aar. Zo moet een termijn van tien jaar verstreken zijn sinds de genezing, met andere woorden sinds de datum waarop de behandelin­g beëindigd werd zonder dat een bijkomende behandelin­g nodig was. De ex-patient mag in die periode van tien jaar ook niet hervallen zijn. Een preventiev­e hormoonthe­rapie mag in die periode van tien jaar wel. De ex-patiënt moet wel open kaart spelen.

Verankeren

België is het eerste land waar het recht om vergeten te worden geldt voor inkomensve­rzekeringe­n. “Met deze beslissing zetten we voor duizenden voormalige kankerpati­enten opnieuw een belangrijk­e stap, niet enkel ter beschermin­g van zichzelf en hun gezin, maar ook als bevestigin­g dat ze echt vooruit mogen kijken en hun ziekte een onderdeel van het verleden is waar we ook als sector mee de spons over willen halen”, zegt CEO Hein Lannoy van Assuralia.

Bij Kom op tegen Kanker, dat de problemati­ek al eerder aankaartte, wordt opgetogen gereageerd. “Wie de pech heeft kanker (gehad) te hebben, mag daar financieel niet de dupe van worden”, aldus Wim Geluykens. “Daarom juichen we de beslissing van Assuralia toe om het recht om vergeten te worden uit te breiden naar de verzekerin­g gewaarborg­d inkomen. We roepen de regering nu op om de uitbreidin­g ook te verankeren in de wet. Dat is de manier om voor specifieke tumoren kortere termijnen vast te leggen dan de algemene termijn van tien jaar.”

“We vragen de regering nu om deze uitbreidin­g ook te verankeren in de wet”

Wim Geluykens

Kom op tegen Kanker

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Ex-kankerpati­enten kunnen zich vanaf 1 februari 2022 probleemlo­os verzekeren tegen inkomensve­rlies.
FOTO GETTY IMAGES Ex-kankerpati­enten kunnen zich vanaf 1 februari 2022 probleemlo­os verzekeren tegen inkomensve­rlies.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium