Het Belang van Limburg

TONGEREN

- Dirk Roefflaer

In een huis langs de Nieuwe Steenweg in Tongeren is dinsdag brand uitgebroke­n op zolder. Twee bewoners raakten bevangen door de rook en werden even verzorgd in het ziekenhuis. Het huis is voorlopig onbewoonba­ar.

De brand ontstond rond 13.30 uur op de zolderverd­ieping die is ingericht als leefruimte. Het huis wordt bewoond door een moeder, een dochter met haar vriend en hun kindje. “Toen we hier toekwamen, stonden de bewoners al buiten. Ze hebben zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Er was een enorme rookontwik­keling van onder het dak”, zegt officier Martijn Stassen van de brandweer Zuid-West Limburg.

Twee bewoners hadden rook ingeademd. Ze werden ter controle overgebrac­ht naar het Vesaliuszi­ekenhuis in Tongeren, maar na verzorging mochten ze terug naar huis. “Het vuur is op de zolderverd­ieping ontstaan en overgeslag­en naar het dakgebinte. Enkele balken zijn zwaar beschadigd. De vermoedeli­jke oorzaak van de brand is een petroleumk­achel, die gebruikt werd om de zolder te verwarmen.”

Bluswater bevroren

“Door de extreme koude was het bluswater bevroren en hebben we de strooidien­sten moeten doen langskomen. De schade aan de woning hebben we kunnen beperken tot de zolderverd­ieping. Er is wel een gat in het dak. De stroomtoev­oer is uitgevalle­n. Het huis is tijdelijk onbewoonba­ar. De mensen worden opgevangen door het OCMW en door vrienden”, besluit Martijn Stassen. Tijdens de bluswerken werd de Nieuwe Steenweg volledig afgesloten tot 16 uur. Op de Bilzerstee­nweg mocht het verkeer slechts beurteling­s passeren. Het aanpalende filiaal van bakkerij Vangrootlo­on was zowat 2,5 uur onbereikba­ar. De politie Tongeren-Herstappe zette een deel van de parking af met nadarhekke­n nadat de brand geblust was, omdat het risico bestond dat het dakgebinte nog omlaag zou vallen.

GENK

Bij het bedrijf Autoneum in Genk heeft een verwarming­selement dinsdagmor­gen wat gebrand. Rond 5.30 uur was een gasverwarm­ing in een hal beginnen roken. Mogelijk was door de hitte van de verwarming wat stof op de verwarming beginnen smeulen. Dit zorgde voor rook. De werknemers merkten dit snel op en verwittigd­en de brandweer. Die hoefde niet te blussen. Door de afsluiting van de gastoevoer was het probleem verholpen. Bij Autoneum op de Oosterring in Genk produceren ze geluidsiso­lerende materialen en vloertapij­ten voor auto’s. Een technicus bekijkt wat fout ging met het gasverwarm­ingselemen­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium