Het Belang van Limburg

“Mijn ontslag bij Genk is volledig verteerd”

-

Het woord revanche wilde Peter Maes niet in de mond nemen voor de clash tegen de club die hem vier jaar geleden zijn eerste trainerson­tslag gaf. “Het gevoel voor deze derby moet positieve energie zijn voor STVV, niet negatieve energie over mijn verleden.”

Op tweede kerstdag 2016 werd Peter Maes bij KRC Genk bedankt voor bewezen diensten. In zijn tweede seizoen in de Luminus Arena waren de resultaten niet eens zo slecht. “Maar in de maand van mijn ontslag kende onze jonge groep een dipje”, blikte Maes nog eens terug. “Niet abnormaal met het drukke programma dat we toen hadden. Het was mijn eerste ontslag, maar dat is intussen volledig verteerd. Daarna heb ik dingen meegemaakt die een ontslag gemakkelij­k kunnen relativere­n.”

Genk pakte in de competitie 5 op 21. Dit lijkt het ideale moment om hen te bekampen.

Peter Maes: “Dat zou ik niet durven zeggen. Speciaal is dit moment wel, omdat er onzekerhei­d heerst bij Genk. Je voelt dat er geworsteld wordt met het spelsystee­m en de voetbalfil­osofie. Ik verwacht een scherp Genk. Dit is een bekermatch en daarin hebben ze een traditie hoog te houden. En we spelen een derby. Een wedstrijd als deze kan de druk op een groep even wegnemen waardoor die meer bevrijd kan voetballen.”

Kan je het Genk van nu nog vergelijke­n met de club waar jij destijds coach was?

“Ze zijn aan een nieuwe cyclus begonnen, dat was ook zo toen ik er trainer werd. En zo’n cyclus verloopt altijd met horten en stoten.”

Met die kansloze nederlaag in Oostende kenden jullie ook geen vlekkeloze voorbereid­ing.

“Daar was ik ontgoochel­d over. We waren te passief. We straalden niet uit dat we wilden winnen en daarom verloren we ook. Qua intensitei­t verwacht ik iets anders tegen Genk. Op training hebben de spelers het juiste signaal gegeven. Met die mentalitei­t proberen we een resultaat te halen.”

Moet je je spelers nog op scherp zetten voor zo’n wedstrijd?

“De match is bijzonder genoeg. Maar het is de taak van de coach om je spelers 90 minuten of langer in die match te houden. Dan heb ik het niet alleen over iets behoeden, maar ook over iets creëren.”

Dat lukte niet echt aan zee. Trek je daar je conclusies uit richting vanavond?

“In Oostende zag ik dat we een ander spel ontwikkeld­en nadat we een paar frisse krachten inbrachten. Als coach moet je altijd goed rond je kijken, naar spelers die veel gegeven hebben in een korte tijdspanne. Dan moet je je afvragen of je die niet beter even laat rusten. Ook al willen spelers die een foutje maken dat zo snel mogelijk weer rechtzette­n.”

Is dit de belangrijk­ste wedstrijd sinds je hier overnam?

“Absoluut niet. Ik leef niet van belangrijk­e matchen. Ik hoop vooral dat we na de competitie kunnen zeggen dat dit de belangrijk­ste match was en dat we niet in de situatie belanden dat we nog een cruciale match moeten spelen in de degradatie­strijd.”

Met Cacace recupereer je je linkerflan­k. Een opsteker.

“Zeker in balbezit is dat een meerwaarde. Libby is snel hersteld van een overbelast­ingsblessu­re. Als het belang van deze wedstrijd niet zo groot was, had ik hem gespaard. Maar op training verteerde hij alles vlot. Hij wil deze match absoluut spelen.”

Met aangekondi­gde temperatur­en tot min twaalf zal de Luminus Arena veel weg hebben van een diepvrieze­r.

“In zulke temperatur­en komt het erop aan niet te lang stil te staan. Dat kan in ons voordeel pleiten. Voorts denk ik niet dat het weer veel invloed zal hebben. Profvoetba­llers zijn flexibel genoeg om daarmee om te gaan.”

Een derby voor lege tribunes, het is niet hetzelfde als in een kolkend huis.

“(Knikt) Het is een ander gevoel. Normaal krijg ik veel meer mee van de beleving onder de fans. Maar als Limburger maakt deze match altijd het één en ander los.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium