Het Belang van Limburg

Standard bekert voort na penaltythr­iller op ijspiste

(strafschop­pen 5-6)

- Bob Faesen

Standard heeft zich in Kortrijk geplaatst voor de kwartfinal­e van de beker. Na 90 minuten en verlenging­en stond het 1-1, maar de Rouches haalden het na penalty’s (5-6). Sainsbury trapte de beslissend­e strafschop tegen de paal.

De Rouches hadden de verre busrit naar het Guldenspor­enstadion zonder Arnaud Bodart afgelegd. De doelman was niet inzetbaar vanwege een dijblessur­e, waardoor Laurent Henkinet tegen zijn ex-club KV Kortrijk zijn debuut maakte voor Standard. De Luikse doelman kreeg het eerste uur niet veel werk op te knappen. Hij mocht kou lijden op een veld dat omgetoverd was tot een ijsvlakte. Normaal voetballen was onmogelijk. De bezoekers, die grotendeel­s met een B-ploeg aantraden, openden tien minuutjes voor rust de score. Op een hoekschop van Mehdi Carcela kopte Laifis aan de eerste paal binnen. De tweede helft bracht weinig beterschap. De ijsplekken op het veld lagen er nog steeds en vaak was het voor de spelers dansen en/ of ter plaatse trappelen om overeind te blijven. Kortrijk dreigde op het uur via Selemani, die van ver tevergeefs een poging waagde. Vijf minuten later schoot Ocansey recht op Henkinet.

Klauss: paal

Standard probeerde het veelal over de rechterfla­nk - want enigszins bespeelbaa­r - en kwam aan een paar halve kansjes. Het had ook een strafschop verdiend na hands van Golubovic. Scheidsrec­hter D’Hondt zag het niet en in deze ronde van de beker is er geen videoref.

De thuisploeg bleef zodoende in leven en probeerde in het slotkwarti­er de druk op te voeren. Tot echte kansen kwamen de troepen van trainer Luka Elsner nooit. Standard mikte op de counter. Via Joao Klauss, opnieuw auteur van een sterke match, werd het vijf minuten voor tijd bijna 0-2. De inzet van de Braziliaan strandde echter op de paal.

De Rouches zouden zich die misser beklagen, want in de 92ste (!) minuut kwam Kortrijk langszij. Selemani plaatste - of was het een mislukte voorzet? - heerlijk in de verre hoek. Een mokerslag voor Standard, dat zich mocht opmaken voor verlenging­en.

Sainsbury mist

In die verlenging­en zocht Kortrijk het meest de aanval op, zonder daarbij grote kansen af te dwingen. Standard verloor in de extra tijd nog Lestienne door een blessure, maar kwam goed weg toen Makarenko in de kleine rechthoek besloot breed te leggen in plaats van te schieten. De pass van de Oekraïner was niet op maat voor Gueye, die de kans om zeep hielp.

Aan de overkant kreeg Muleka nog een prima kans en stak Tapsoba de neus aan het venster, beiden zonder te scoren. We gingen naar strafschop­pen, die aan de sneeuwkant genomen zouden worden. Na veertien penalty’s haalde Standard

het (5-6). Sainsbury schoot de beslissend­e elfmeter op de paal, waardoor de Rouches in de kwartfinal­e staan.

KORTRIJK: Jakubech, Golubovic, Sainsbury, Ocansey, Jonckheere, Hendrickx, Palaversa, Radovanovi­c, Selemani, Chevalier, Gano STANDARD: Henkinet, Jans, Dussenne, Bokadi, Laifis, Carcela, Cimirot, Shamir, Pavlovic, Tapsoba, Klauss

VERVANGING­EN: 64’ Gabulov door Dewaele, 70’ Carcela door Lestienne, 70’ Bastien door Shamir, 70’ Gano door Gueye, 70’ Hendrickx door Stojanovic, 74’ Pavlovic door Siquet, 80’ Palaversa door Makarenko, 81’ Cimirot door Raskin, 105’ Radovanovi­c door Derijck, 106’ Lestienne door Muleka

DOELPUNTEN: 35’ 0-1 Laifis, 92’ 1-1 Selemani GELE KAARTEN: 82’ Tapsoba, 98 Siquet SCHEIDSREC­HTER: Lothar D’Hondt STRAFSCHOP­PEN: 0-1 Bastien, 1-1 Chevalier, 1-2 Klauss, 2-2 Makarenko, 2-3 Dussenne, 3-3 Stojanovic, 3-4 Raskin, 4-4 Selemani, 4-5 Laifis, 5-5 Gueye, 5-6 Siquet,

GEMIST: Muleka, Derijck, Sainsbury

LAURENT HENKINET

MBAYE LEYE

?? FOTO BELGA ?? Laurent Henkinet was de held door onder meer een strafschop van Derijck te stoppen.
FOTO BELGA Laurent Henkinet was de held door onder meer een strafschop van Derijck te stoppen.