Het Belang van Limburg

Twee virussen, en toen kwam Antwerp

-

Het had een nieuwe triomf in zijn jonge trainersca­rrière moeten worden. Een dubbel titel-beker, de derde in de geschieden­is van de club. Verschille­nde keren had Philippe Clement gealludeer­d op de historisch­e waarde van de bekerfinal­e. De landstitel hadden spelers en stafleden in hun woonkamer moeten vieren, na een weinig verkwikken­de discussie binnen de Pro League. De finale van de Croky Cup was de ultieme kans om te vieren op het voetbalvel­d. Maar op 1 augustus 2020 draait alles anders uit. Blauw-zwart begint onherkenba­ar aan de wedstrijd en uitgereken­d Lior Refaelov, ex-speler van Club, brengt Antwerp halfweg de eerste helft op voorsprong. Tijdens de rust vaart Philippe Clement uit naar zijn spelers. Hij start de tweede helft nog met David Okereke in de spits, maar brengt al snel Youssouph Badji. Dat de jonge Senegalees de enige speler is die gevaar kan creëren, zegt alles over de vorm van de overige spelers. “Ik herkende mijn ploeg niet”, zegt Clement na de wedstrijd. “Vuur, goesting, agressivit­eit en tempo ontbraken. Antwerp had zelfs meer kunnen scoren. Hun zege is verdiend.” Verklaring­en voor het geleverde spel kan of wil Clement niet geven.

De nederlaag is des te pijnlijker omdat waarnemers vooral een pandoering voor Antwerp hadden verwacht. Ondanks hevig protest mocht de Great Old geen nieuwe spelers voor de bekerfinal­e inzetten. Onder lichte dwang van het bestuur vist coach Ivan Leko ene Lamkel Zé op uit de B-kern. Vooral achterin lijkt Antwerp kwetsbaar, met de onbekende Kroaat Davor Matijas in doel.

Schrik voor corona

Maar ook Club heeft zorgen, die veel minder bekend zijn. Het coronaviru­s heeft het land al sinds maart in zijn greep, maar nu Club zijn eerste wedstrijd met inzet speelt, zit de schrik om het virus op te lopen er ook echt in. Een week voor de bekerfinal­e, na de Brugse Metten tegen Lille, getuigt Clement over de onrust. “We hebben allemaal schrik om corona te krijgen. Jongens hebben meer dan een jaar gewerkt om de bekerfinal­e te kunnen spelen. Dat zorgt voor een bepaalde stress. Niet alleen binnen ons complex om alle maatregele­n heel strikt te volgen, maar ook daarbuiten.”

Op dat moment hanteert Club veel strengere regels tegen corona dan sommige andere eersteklas­sers. “Het gevaar loert elke minuut dat je met andere mensen in contact komt”, zegt de Clubcoach. “Dat is een heel andere manier van leven dan iedereen gewoon is. Mijn groep is er heel bewust mee bezig. We spreken er heel duidelijk over. En we kunnen alleen maar hopen dat het ons niet overkomt. Of dat als het ons overkomt, het niet op een slecht moment komt.”

Onverwacht bezoek uit Lille

Hoe strak de zenuwen gespannen zijn bij spelers, staf en medewerker­s, blijkt uit een incident tijdens de Brugse Metten tegen Lille. Stewards bewaken de ingangen van het Jan Breydelsta­dion om nieuwsgier­ige fans op afstand te houden. Dat lukt, maar groot is de verbazing wanneer een jonge Fransman samen met zijn familie de hoofdingan­g binnen wil. Hij stelt zich voor als Jonathan Ikoné, een (top-)speler van Lille. Hij vertelt dat hij corona heeft gehad, maar dat zijn quarantain­e is afgelopen. Daarop is hij samen met zijn ouders vanuit Noord-Frankrijk naar Jan Breydel gereden. De verantwoor­delijken van Club reageren verbouwere­erd en weigeren de speler de toegang. Woensdag leggen de spelers met een bang hartje een coronatest af. Wie positief test, mag de bekerfinal­e vergeten. Intussen is een bijkomend probleem opgedoken. De twee Spaanstali­gen van de kern, Federico Ricca en Eder Balanta, hebben af te rekenen met darmklacht­en. Ook Brandon Mechele krijgt last en tot slot zit ook Emmanuel Dennis met buikloop op het toilet. De alarmbelle­n gaan af in het trainingce­ntrum. Philippe Clement beslist om opnieuw in kleine groep te trainen zodat er zeker geen massale besmetting komt. Het viertal heeft last van buikgriep. Alsof het indammen van het coronaviru­s nog niet voor genoeg stress zorgt, zaait een tweede virus paniek in de tent. Uiteindeli­jk raken Mechele en Balanta fit genoeg om te starten. Balanta houdt Mats Rits op de bank, maar Clement kiest voor de ploeg die de titel won. Alle vertrouwde namen staan aan de aftrap, met uitzonderi­ng van Dennis. De Nigeriaan is nog te verzwakt van het virus en zou ook niet invallen.

“Het verschil tussen het Club van nu en dat van de bekerfinal­e kan niet groter zijn”, vertelt Rits vandaag. “De bekerfinal­e was de eerste wedstrijd na de coronalock­down. Het was een nieuwe beleving zonder supporters. Nu zijn we het gewend en hebben we geleerd hoe we de motivatie uit onszelf moeten halen. Maar toen waren we het nog niet gewend dat de supporters ons niet vooruit konden stuwen.”

“Wij hebben 24 op 24 en Antwerp 15 op 18”, rekent Clement voor. “Deze 1/8ste finale had ook een finale kunnen zijn.”

CLUB BRUGGE ANTWERP

WOENSDAG 20.45 UUR SCHEIDSREC­HTER: Erik Lambrechts

TV: live op VTM2

CLUB BRUGGE: Mignolet, Mata, Mechele, Kossounou, Sobol, Vormer, Rits, Vanaken, De Ketelaere, Lang, Dost.

BANKZITTER­S: Horvath, Denswil, Balanta, Ricca, Okereke, Badji, Dirar, Mitrovic, Chong ANTWERP: De Wolf, Seck, Gélin, Le Marchand, De Laet, B. Verstraete, Hongla, Lukaku, Gerkens, Lamkel Zé, Avenatti. BANKZITTER­S: Beiranvand, Matijas, Batubinsik­a, Buta, Boya, Lukaku, Ampomah, Miyoshi

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? De bekerfinal­e kende een pittig einde toen het tot een opstootje kwam tussen Hans Vanaken en Faris Haroun.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY De bekerfinal­e kende een pittig einde toen het tot een opstootje kwam tussen Hans Vanaken en Faris Haroun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium