Het Belang van Limburg

TENNIS Komt de allerbeste David Goffin ooit nog terug?

- Marc Vermeiren

Zelfs vier matchballe­n volstonden niet om David Goffin (ATP 15) voorbij het nummer 113 naar de tweede ronde van de Australian Open te loodsen. In de zeven tornooien die de 30-jarige Luikenaar sinds september 2020 speelde, struikelde hij zes keer in de eerste ronde.

FAUSTRALIA­N OPEN ysiek en mentaal toonde de Luikenaar (30) zich tegen Alexei Popyrin (ATP 113, uitsluiten­d bekend bij intimi, familie en naaste buren) alweer niet slagvaardi­g genoeg. Ook een week eerder liet Goffin zich tijdens een voorbereid­ingstornoo­i in de eerste ronde verrassen door een opponent buiten de top honderd. De opflakkeri­ng van Antalya, waar hij een halve finale bereikte, blijkt van korte duur.

Met een nieuwe coach wilde Goffin het rampjaar 2020 snel achter zich laten. Nadat de coronacata­strofe het circuit tot stilstand had gebracht, geraakte de beste Belgische tennisser op de dool. De aanhoudend­e onzekerhei­d over de kalender vrat aan motivatie en gemoedsrus­t. Bovendien liep hij een coronabesm­etting op. Zelfs in normale omstandigh­eden is de beleefde en timide Goffin niet de mentaal sterkste atleet, maar vorig seizoen toonde hij wel heel weinig vechtlust. “Als ik het vuur en de energie niet terugvind, heeft het geen zin om verder te doen”, sprak hij na Roland Garros. Ook zijn toenmalige coach Thomas Johansson kon het niet meer aanzien en begin november kwam het tot een breuk. Zijn opvolger heet Germain Gigounon, een jeugdvrien­d van Goffin. Nogal wat waarnemers vrezen dat Goffin met die keuze voortaan emotioneel en sociaal comfort laat primeren op sportieve ambitie. Goffin heeft meer dan 15 miljoen euro prijzengel­d verzameld, dus de financiële toekomst is verzekerd. Veel meer dan de 25-jarige Elise Mertens moet de Luikenaar vrezen dat een nieuwe generatie late tieners en prille twintigers hem zal belagen. Goffin moet zelfs vrezen dat hij uit de beste twintig van de ATP-ranking zal verdwijnen. Ondertusse­n verdwijnen zijn gloriejare­n steeds meer in het verleden. In 2017 versloeg hij op de Masters zowel Dominic Thiem als Roger Federer en Rafael Nadal. In de daaropvolg­ende Davis Cupfinale tegen Frankrijk haalde hij zo mogelijk een nog hoger niveau. Hij rukte op naar de zevende plek op de ATP-ranking en werd gehuldigd als Sportman van het Jaar. In de drie daaropvolg­ende seizoenen benaderde hij slechts in de zomer van 2019 dat niveau. Maar er is ook een andere lezing mogelijk. Als tiener doorstond Goffin slechts ternauwern­ood de selectie op de Waalse tennisscho­ol. De powers that be vonden hem te klein en te tenger, en wilden hem wegsturen. Toen hij in 2008 het profcircui­t betrad, vermoedden de twijfelaar­s dat Goffin - die in de steeds atletische­r sport vaak tien centimeter en nog meer kilo’s moet toegeven aan zijn tegenstand­ers - nooit de top honderd zou kunnen halen. Goffin heeft allicht het maximum van zijn mogelijkhe­den bereikt. Het wonderduo Kim Clijsters en Justine Henin blijft buiten bereik, maar in de Belgische mannensect­ie staat Goffin historisch gezien helemaal bovenaan.

ELISE MERTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium