Het Belang van Limburg

Evenepoel zit weer op de fiets: 165 watt in Watopia

- Hugo Coorevits

WIELRENNEN REVALIDATI­E

Remco Evenepoel zit weer op de fiets. Thuis, welteverst­aan. Nadat hij maandag het licht op groen kreeg, deed hij al een viertal sessies op het onlineplat­form Zwift.

Voor de kenners: Evenepoel

zwiftte in Watopia, dat is de oudste en bekendste virtuele wereld. Dinsdagmor­gen hield hij het op de rollen bij een training van een half uur, op de

middag deed hij daar nog eens drie kwartier bij. “Door in korte beurten te fietsen, verdelen we de belasting voor zijn lichaam”, aldus ploegtrain­er Koen Pelgrim. Samen met teamarts Philip Jansen begeleidt hij de comeback kid. Evenepoel trapt momenteel gemiddeld 165 watt: naar de normen van een profrenner is dat een heel bescheiden vermogen. Ter vergelijki­ng: Wout van Aert trapte maandag in datzelfde Watopia gemiddeld 242 watt. “Maar dat is net onze bedoeling”, stelt Pelgrim gerust. “We bouwen rustig op. Omdat fietsen een herhaalbew­eging is voor het bekken, is het aangewezen om te starten met een lage trapfreque­ntie (’s ochtends 89 en ’s middags 84 omwentelin­gen per minuut, nvdr.). In vergelijki­ng met een sleutelbee­nfractuur of een polsbreuk is een bekkenbreu­k een unieke blessure die niet frequent voorkomt. Ze vereist een secure opvolging bij de wederopbou­w van de conditie. Remco zat de eerste dag twee keer een halfuur op de fiets, dindag circa 1 uur en 15 minuten. We hebben een plan voor de eerste week waarbij we in verschille­nde sessies tot anderhalf uur fietsen op de rollen gaan. Na samenspraa­k met de dokter en het gevoel van Remco zelf bouwen we beetje per beetje de duur op. De bedoeling is dat Remco over drie weken al een aantal uur per dag kan trainen op de rollen. Pas wanneer je dagelijks drie à vier uur aankunt, wordt het interessan­t om desnoods naar een plek te vertrekken waar je buiten kunt fietsen. Nu heeft dat weinig zin.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium