Het Belang van Limburg

Kim Meylemans zit met twijfels na Superman-crash

- Jürgen Schrooten

WK SKELETON Nog één wedstrijd en het seizoen zit er op voor Kim Meylemans (24): het WK in Altenberg, donderdag en vrijdag. En net nu zit de Alkense met twijfels na een ferme crash op training.

Een babbelkous. Heel open. Altijd in voor een grapje. Dat is Kim Meylemans. Het is dan ook even schrikken wanneer we haar dinsdagavo­nd aan de lijn krijgen. De Alkense klinkt veel bedeesder dan normaal. Ze lijkt zelfs van slag. De reden wordt snel duidelijk.

“Ik ben daarnet gecrasht”, vertelt de Little Belgian stilletjes. “Het was een serieuze klap bij het uitkomen van de kreisel (een bocht tussen 270 en 320 graden, nvdr). Ik vloog tegen 110 km/u van mijn slee. Met de armen vooruit. Net Superman.”

De lichamelij­ke averij valt gelukkig mee (”alleen wat hoofdpijn en blauwe plekken”), maar vooral mentaal komt dit hard aan bij Meylemans, van nature al een twijfelaar. “Die crash op zich kan ik wel plaatsen, hoor. Dat kan gebeuren, dat hoort nu eenmaal bij skeleton, bij de risico’s die we nemen. Ik maak me meer zorgen over het feit dat ik me al de hele week op training niet lekker in mijn vel voel tijdens de afdaling. Daarom probeerde ik in mijn laatste run ook een andere lijn uit. (Zucht) Dat had ik beter niet gedaan...”

Moeilijkst­e baan

Eén troost: Meylemans is niet de enige met problemen. Typisch voor Altenberg, waar elk jaar opnieuw crashes te noteren vallen. “Dit is nu eenmaal de moeilijkst­e baan ter wereld”, aldus Kim. “Je kan hier ferm op je bakkes gaan. Bocht 4, Omega, is een 180 gradenboch­t. Als je die uitkomt, knal je als het ware tegen een muur. De timing moet er perfect zijn. En dan heb je die verdomde kreisel nog. Met een doorsnee van 100 meter de grootste ter wereld. Het is erg moeilijk om daar snel uit te komen. Weet je, het is geen probleem om beneden te geraken. Maar snel beneden geraken, dat is een ander paar mouwen. In Altenberg (waar ze vorig jaar negende eindigde op het WK, nvdr) is het constant balanceren op een dunne lijn. En vandaag zat ik aan de verkeerde kant van die lijn.”

Psycholoog

Het mentale dipje komt op een onverwacht moment, want Meylemans kan terugblikk­en op een sterk seizoen waarin ze mooi zevende eindigde in de Wereldbeke­r. “Dat is inderdaad prima, al mis ik wel een beetje een uitschiete­r. Het grote doel is en blijft de Spelen van 2022. Daar is top acht mijn doel. Ik heb getoond dat ik dat waard ben, ik zit dus goed op schema.”

Op de Spelen en ook op dit WK krijgen Meylemans en co vier in plaats van twee runs voorgescho­teld, die dan ook verspreid worden over twee dagen in plaats van één. “Dat is toch een ander gegeven. Als je in de Wereldbeke­r één mindere run hebt, kan je een goede uitslag al vergeten, nu heb je nog drie kansen om het recht te trekken. Ik hou wel van dit format, vooral omdat ik heel constant ben. Mijn doel? Goh, ik prik me niet vast op een bepaalde plaats. Zeker niet na die crash. Nu eerst eens een goede babbel slaan met Jef Brouwers, mijn sportpsych­oloog. Hopelijk vindt hij ook nu weer de juiste woorden om me uit deze dip te halen.”

→ Bekijk het filmpje op www.hbvl.be/sport

Ook in WK gemengd

Sinds vorig jaar is er ook een gemengde teamcompet­itie op het WK. Zaterdag staat er voor het eerst een Belgisch team aan de start. Meylemans vormt dan een duo met de 18-jarige Colin Freeling, die zijn debuut maakt op het WK.

 ?? IBSF
FOTO ?? Meylemans in actie op training.
IBSF FOTO Meylemans in actie op training.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium