Het Belang van Limburg

Ook KBDB heeft eigen kanaal

-

De zesdejaars­student STW aan het Sint-Jan Berchmansi­nstituut in Zonhoven is een vreemde eend in de bijt. “Geen enkel familielid, kort of veraf, had iets met duivenspor­t te maken. Maar iemand moet de eerste zijn”, lacht Lander. “Pakweg vijf jaar geleden zag ik op internet toevallig een filmpje over een duivenloss­ing. Dat beeld triggerde mij enorm. Duizenden duiven die al klapperend uit de korven sprongen om dan, als een soort duivenwolk, huiswaarts te trekken... Toen wist ik het: ooit ga ik zelf ook met duiven spelen. En hoe sneller die dag zou komen, hoe liever.”

Hok op inrit van oma

Evident was dat echter niet, omdat Lormans op dat moment - samen met zijn vader en zus - nog in een appartemen­t woonde. Tot zijn oma redding bracht. “Een klein, maar functionee­l hokje werd getimmerd en stond op de inrit. De start was gemaakt. Ik werd lid van de Koninklijk­e Duivenbond Zonhoven.”

En hij begon zijn eigen YouTubekan­aal. “Ik film het wel en wee van mijn duiven op mijn eigen hok. Dat begint bij het koppelen van de duiven over de eerste eitjes tot de jongen die geboren worden… Dat hele proces tot en met de wedstrijde­n zet ik als een soort

Daarop worden onder andere de aflevering­en getoond van het programma De Belgische Reisduif, dat op Platteland­sTV uitgezonde­n wordt. “In opdracht van de KBDB brengen we de moderne duivenspor­t op tv. Om de duivenlief­hebberij te promoten en tegelijk te popularise­ren”, zegt Diederik De Clercq, algemeen manager van Platteland­sTV.

videodagbo­ek op YouTube.”

3.000 abonnees

Met succes. De jonge Kuringenaa­r telt intussen bijna 3.000 abonnees. “Toen ik voor het eerst

De Clercq noemt het programma, dat gemiddeld zo’n 200.000 kijkers bereikt, een succes. “De best bekeken aflevering lokte zelfs 300.000 kijkers.”

Dat succes vertaalt zich ook in een stijging van het aantal nieuwe leden bij de KBDB. “We stellen inderdaad vast dat heel wat jongeren en herstarter­s met de duivenspor­t beginnen”, klinkt het. beelden online plaatste, was ik razend benieuwd of het wel bekeken zou worden. Ja dus. Mijn eerste filmpje ging meteen viraal met een half miljoen views. Wat me bijna even veel plezier doet: enkele jongeren hebben me al laten weten dat ze dankzij mijn filmpjes zelf ook met de duivenspor­t gestart zijn. Da’s toch sjiek!” Lander monteert zijn filmpjes zelf. Aan zo’n video, die doorgaans tussen de drie en tien minuten duurt en ook gekruid is met muziek, is hij al snel een half uur bezig. Intussen staan 27 filmpjes online, maar dat aantal wil hij nog flink opdrijven. “Dit jaar zal ik wekelijks een video online plaatsen. En op termijn wil ik de grote namen binnen de duivenwere­ld een bezoekje brengen. Gewapend met mijn cameraatje natuurlijk”, lacht Lander, die vanaf dit seizoen gaat samenspele­n met Zonhovenaa­r Patrick Vandermaes­en. “Een win-win-situatie, waarbij ik de vrijheid heb om met de jonge duiven te spelen. En we kunnen elkaar ook afwisselen als we eens op vakantie willen gaan.”

→ Bekijk een filmpje van Landen op

www.hbvl.be/duivenspor­t

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium