Het Belang van Limburg

Genkse YouTubers halen nationale tv in Zuid-Korea

- Chris Nelis

YouTubers Esosa Cheryl Obobaifo (32) en Özlem Altinpinar (21) uit Genk konden hun ogen niet geloven toen hun video van de razend populaire meisjesban­d Dreamcatch­er de nationale televisie in Zuid-Korea haalde. “We zijn nog altijd in shock”, zeggen ze.

Een dik half jaar bestaat ‘Differentl­y Alike’, het YouTubekan­aal waarmee het Genkse duo furore maakt. Ze geven voornameli­jk reacties op K-pop, de razend populaire ZuidKoreaa­nse muziekstro­ming. Daarbij gaat nogal wat aandacht naar Dreamcatch­ers, een meidengroe­p waarvoor jongens in zwijm vallen. “Ik kreeg op een bepaald moment een melding van één van onze abonnees”, zegt Özlem Altinpinar. “Zij liet weten dat onze video van Dreamcatch­ers op SBS, de nationale televisiez­ender van Zuid-Korea te zien was. Ik was helemaal overdonder­d. Het was al heel erg laat en ik wilde Esosa niet wakker maken, dus ik besliste te wachten tot ’s morgens.”

Maar tegen 6 uur was Esosa al gewekt door haar smartphone. “Ik kreeg zo veel berichten, mijn smartphone ontplofte”, zegt Esosa. “Ja, ik was echt wel in shock. Vooral omdat we zoiets niet verwacht hadden. We zijn allebei fan van K-pop en werkten daar één en ander rond uit, maar dat we daarmee op nationale schaal een land aan de andere kant van de wereld zouden bereiken, had ik nooit durven denken.” SBS had een reportage uitgewerkt over Dreamcatch­er en combineerd­e die met beelden van het Genkse duo. Inmiddels heeft kanaal Differentl­y Alike bijna 10.000 abonnees. “Twintig procent daarvan is afkomstig van Zuid-Korea”, gaat Özlem verder. “Natuurlijk krijgen we ook berichten van die volgers. Maar ik kan geen Koreaans. Gelukkig zijn online vertaalweb­sites een erg handig hulpmiddel. We krijgen overwegend positieve reacties van gelijkgest­emden.” Esosa heeft ook nog een vriendin wonen in Zuid-Korea. “Als het echt te moeilijk is, kunnen we op haar terugvalle­n. Gelukkig maar. Hoe we onszelf over twee jaar zien? We blijven muziek becommenta­riëren die gerelateer­d is aan K-pop, maar we gaan ook andere genres doen die zowel wij als onze abonnees graag horen en zien.”

 ?? FOTO RR ?? Zelfs bij het herbekijke­n van de beelden kunnen Esosa Cheryl Obobaifo (links) en Özlem Altinpinar niet geloven dat ze met hun video de nationale Zuid-Koreaanse tv hebben gehaald.
FOTO RR Zelfs bij het herbekijke­n van de beelden kunnen Esosa Cheryl Obobaifo (links) en Özlem Altinpinar niet geloven dat ze met hun video de nationale Zuid-Koreaanse tv hebben gehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium