Het Belang van Limburg

Openbaar onderzoek voor restaurati­e begijnhof start

- Jan Bex

Het openbaar onderzoek voor de restaurati­e van het Hasseltse begijnhof is gestart. het restaurati­edossier is in te kijken via het omgevingsl­oket van Vlaanderen. Burgers met suggesties of opmerkinge­n kunnen daar terecht tot en met 9 maart.

ERFGOED

HASSELT

Na een hele voorgeschi­edenis zit het restaurati­edossier van het Hasseltse begijnhof nu in zijn vergunning­sfase. “De bouw- en omgevingsa­anvraag is ingediend op 11 december”, licht gedeputeer­de Igor Philtjens toe. “Eind januari verklaarde Vlaanderen het dossier als ontvankeli­jk. Nu start dus het openbaar onderzoek.”

Centen

Bouwheer van het te restaurere­n begijnhof zal de eigenaar zijn, de provincie Limburg. Maar de gebruiker van het begijnhof zal UHasselt zijn. De universite­it zal er met een erfpachtov­ereenkomst gedurende vijftig jaar haar faculteit architectu­ur onderbreng­en. Daarnaast participee­rt de stad Hasselt voor 1 miljoen euro in het project. Zo zal de stad de tuinaanleg financiere­n. UHasselt financiert voor maximaal 3 miljoen, de provincie voor 3,5 miljoen, op voorwaarde dat Vlaanderen op basis van een voorzichti­ge raming met 1,75 miljoen subsidieer­t. Het hele project, een ontwerp van architecte­nbureaus David Kohn en Bovenbouw, is geraamd op 9,23 miljoen euro. Wel komt daarboveno­p nog een kleiner archeologi­sch onderzoek in de spiegelvij­ver aan de kerkruïne. Die vijver met fonteintje­s zal maar kunnen werken met een ondergrond­se tank.

Uitkijktor­en

Het dossier is meer dan de restaurati­e van de dertien begijnhofh­uisjes uit de achttiende eeuw in Maaslandse renaissanc­estijl. Die worden herbestemd als ateliers, kantoorrui­mtes, residentie­s voor gastprofes­soren en bijhorende ondersteun­ende functies voor de Universite­it Hasselt. In het poortgebou­w aan de Zuivelmark­t komt er een auditorium en museum met het verhaal van het begijnhof. Het recente bijgebouw tegen de tuingevel heeft geen meerwaarde en wordt gesloopt. Daarnaast komt er een voor het publiek toegankeli­jke ranke, zeshoekige panoramisc­he uitkijktor­en van 29,6 meter hoog vlakbij poortgebou­w en tuinmuur aan de Badderijst­raat. De toren zal te betreden zijn via een ronde gevelopeni­ng. Een lift en een trap errond leiden naar een overdekt uitkijkpla­tform op 24,5 meter hoogte. Het panoramisc­he uitkijkpla­tform is met een spiltrap bereikbaar. Stijl, vorm en materie van de toren zullen verwijzen naar de blinde muren die de hele site kenmerken.

Kerkruïne

Aandacht ook voor de in 1944 gebombarde­erde begijnhofk­erk. De kerkruïne moet als vanouds het hart van het begijnhof worden. De muren worden opnieuw zichtbaar gemaakt. Er komt een tegelvloer in blauwe hardsteen volgens de voetafdruk van de historisch­e begijnhofk­erk. Kleine waterspuwe­rs zullen voor waterplezi­er zorgen.

Ook nieuw: het begijnhof krijgt een tweede toegang aan de Witte Nonnenstra­at. Daarvoor moet een aanpalend bijgebouw langs huis nr. 1 afgebroken worden en zal er een ronde opening komen in de bestaande tuinmuur. Een nieuwe poort zal ervoor zorgen dat het begijnhof ook hier afsluitbaa­r zal zijn. Ook de tuin, nu vooral inspiratie­loze kiezel met graspartij­en, wordt helemaal heraangele­gd en wordt groener.

Tweede helft 2023

Gedeputeer­de Philtjens vindt het belangrijk dat deze aanvraag voor een omgevingsv­ergunning de totaliteit dekt: begijnhofh­uisjes, poortgebou­w, toren, kerkruïne en tuin. “Initieel hadden we het dossier ingediend in juni 2020. Onroerend Erfgoed had toen nog bijkomende vragen. Het verschil met toen is dat we nu een vergunning voor het totale plaatje vragen. Het budget blijft ongewijzig­d. De grote lijnen van de plannen zijn ook hetzelfde gebleven. Nu is het aan het publiek om opmerkinge­n en/of suggesties te formuleren.”

Op voorwaarde dat het openbaar onderzoek niet resulteert in aanpassing­en van de plannen, verwacht Philtjens dat de vergunning eind april, begin mei in orde zou moeten zijn. “Dan pas kunnen we de markt bevragen voor een aannemer. In dat geval zouden de werken eind 2021, begin 2022 kunnen beginnen. We rekenen op anderhalf jaar werken voor het totale project.” Het gerestaure­erde en heraangele­gde begijnhof zou zo op z’n vroegst in de tweede helft van 2023 klaar zijn. Wat vindt de stad Hasselt van deze stand van zaken? Burgemeest­er Steven Vandeput: “Alles wat wij als stad willen - een groene long in het centrum - is afgedekt geweest in de voorbespre­kingen. Belangrijk is dat dit erfgoed niet zomaar op de markt is gekomen, maar een publieke functie zal krijgen.”

 ?? FOTO RR ?? Links de kerkruïne met spiegelvij­ver, rechts de uitkijktor­en.
FOTO RR Links de kerkruïne met spiegelvij­ver, rechts de uitkijktor­en.
 ?? FOTO RR ?? In de Witte Nonnenstra­at komt een nieuwe toegang tot het begijnhof.
FOTO RR In de Witte Nonnenstra­at komt een nieuwe toegang tot het begijnhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium