Het Belang van Limburg

“Mijn allereerst­e klant was ook mijn allerlaats­te”

-

Na 63 jaar stopt Maria Henderix (79) met haar kapsalon aan het centrum van Zolder. “Ik doe het nog heel graag, maar op mijn leeftijd en met de huidige coronaomst­andigheden is het niet meer verantwoor­d.”

SLUITING

HEUSDEN-ZOLDER

Zahra Boufker

Maria begon in 1958 het haar kapsalon aan de Inakker in Zolder. Tien jaar later verhuisde ze naar het Dorpshof, in het centrum van Zolder. In een kamer aan de voorkant van haar woning richtte ze haar kapsalon in. Eerst was ze alle dagen open, jaren later had ze één sluitingsd­ag en de jongste jaren werkte Maria nog twee dagen in de week.

Mooi einde

“Kapster zijn, dat was dé job van mijn leven”, zegt Maria. “Elke keer keek ik er weer naar uit om in mijn salon te staan. “De haren doen, babbelen met de mensen... Dat was voor mij het leven. Jammer dat ik nu moet sluiten door corona. Ik had me toch een heel ander afscheid voorgestel­d. Maar ik moet nu aan mezelf denken. In juni word ik 80. Mijn man en ik zijn tot nu toe gespaard gebleven van het coronaviru­s, en dat willen we ook zo houden.”

Toen de kappers in mei vorig jaar een eerste keer mochten heropenen, startte Maria nog mee op. “We hebben toen een extra scherm geplaatst tussen de kapperssto­elen. Maar wat gaat de volgende heropening geven? De eerste klant die ik 63 jaar geleden heb gekapt, was Gerda Eerdekens (77). De laatste keer dat wij open mochten, was zij ook de laatste klant in mijn salon. Het kan toeval zijn, maar ik vind dat een mooi einde. Ik sluit nu na 63 jaar definitief de deuren.”

Spiegels van 1958

Wat gaat er nu met het kapsalon gebeuren? “Dit zijn nog altijd mijn eerste spiegels, ik heb ze nooit vervangen. Wat ik met de spullen ga doen, weet ik nog niet.

Ik denk niet dat ik het kapsalon ga afbreken, want ik blijf wel mijn man zijn haren knippen.” Op haar man Georges Elsen (82) na kwamen bij Maria wel alleen vrouwen over de vloer. “Dat was zo toen ik eraan begon, en dat is altijd zo gebleven. Allemaal vrouwen die hier hun lief en leed kwamen vertellen. Ik luisterde naar

hun verhalen en probeerde hen waar nodig ook te steunen. Elke dag was er wel iemand met een verhaal, we geraakten niet uitgepraat. We hebben ook heel veel gelachen. Zo stond hier ooit eens een klant die was genezen van kanker. Ze had een fles bij die we samen hebben gedronken. Dat was een van de mooiste momenten in mijn kapsalon. Ik ga mijn klanten missen, dat weet ik nu al. Maar ik kan ze wel altijd nog bellen.”

54 keer gevlogen

Echtgenoot Georges is blij dat Maria ermee stopt: “Nu kunnen we meer samenzijn en moet ik mij geen zorgen meer maken als ze klanten ontvangt. We gaan nu samen veel wandelen, koffie drinken met taart of naar de markt gaan. En na de coronacris­is willen we opnieuw op vakantie. We hebben de hele wereld rondgereis­d en al 54 keer gevlogen. Daar kijken we nu samen naar uit.”

“Mijn man en ik zijn tot nu toe gespaard gebleven van het coronaviru­s, en dat willen we ook zo

houden”

Maria Henderix

Kapster

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? “Dit zijn nog altijd mijn eerste spiegels, ik heb ze nooit vervangen”, zegt Maria Henderix.
FOTO ZAHRA BOUFKER “Dit zijn nog altijd mijn eerste spiegels, ik heb ze nooit vervangen”, zegt Maria Henderix.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium