Het Belang van Limburg

Jeugdraad biedt jongeren luisterend oor

-

De helft van de Truiense jongeren heeft door de coronacris­is last van eenzaamhei­d of stress. Tien procent van de 12- tot 19-jarigen kan bij niemand terecht met zijn of haar gevoelens. Dat blijkt uit een rondvraag van de Jeugdraad.

In december deed de Truiense Jeugdraad via verschille­nde kanalen een enquête bij 720 jongeren die in Sint-Truiden wonen of er naar school gaan. “We wilden zo een zicht krijgen op de behoeften van jongeren in coronatijd­en”, zegt Floor Daniëls, voorzitter van de Jeugdraad. Zowat de helft (53 procent) zei last te hebben van verveling, eenzaamhei­d en stress door corona en de bijhorende maatregele­n. Drie procent krijgt frequent af te rekenen met geweld binnen de gezinsbubb­el en daarbuiten, en 8 procent wordt hier soms mee geconfront­eerd. Zes procent geeft aan een plek te missen om even tot rust te komen. Een op de tien jongeren kan ook bij niemand terecht met zijn of haar gevoelens. Daarom maakte de Jeugdraad samen met de stad een ‘crisiskaar­t’ waarop alle belangrijk­e noodnummer­s staan, maar ook nummers van organisati­es in Sint-Truiden die een luisterend oor bieden en samen met hen een oplossing op maat zoeken. De kaarten worden zowel digitaal als gedrukt verspreid in de scholen.

De bevraging leverde ook ideeen op over hoe jongeren hun gevoelens beter zouden kunnen uiten. “We plaatsen een muur aan ’t Klokhuis, waar de jeugdwerko­rganisatie Habbekrats gehuisvest is, waarop jongeren hun gedachten kunnen neerpennen, maar ook een gedicht, een slogan of een tekening”, zegt schepen Hilde Vautmans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium