Het Belang van Limburg

Pomp- en waterkrach­tcentrale nog dit jaar in dienst

- Dirk Jacobs

De gecombinee­rde pomp- en waterkrach­tcentrale die gebouwd wordt aan de sluis op het Albertkana­al in Diepenbeek, komt nog dit jaar in gebruik. “Dit is de vierde, nu volgen er nog in Genk en Wijnegem”, zegt gedelegeer­d bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg.

Vlaanderen trekt 35 miljoen extra middelen uit via het relancepla­n om deze droogte-investerin­gen te versnellen. “Op deze manier willen we ons watersyste­em, dus ook dat op de kanalen, beschermen tegen de toenemende droogteper­iodes die de watervoorr­aad en de bevaarbaar­heid van de waterlopen onder druk zetten”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld). “Tegelijk zorgen zware regenbuien voor wateroverl­ast. Om beide problemen tegen te gaan, plaatsen we pompinstal­laties en waterkrach­tcentrales op de zes sluizencom­plexen van het Albertkana­al. Na Diepenbeek wordt ook nog in Genk en Wijnegem gewerkt. Daarnaast komen er pompinstal­laties langs het kanaal Brussel-Charleroi en op de Durme.”

Remenergie

“We hebben nu enorme debieten op de Maas, die het Albertkana­al en de Kempense kanalen voedt. Maar in droge periodes daalt dat gigantisch”, zegt ingenieur Chris Danckaerts. “En ook dan moeten we de kanalen bevaarbaar houden. Met de bouw van zes gecombinee­rde pompinstal­laties en waterkrach­tcentrales kunnen we het water dat uit een sluis loopt weer omhoog pompen met drie schroeven van Archimedes die elk 28 meter lang zijn en een diameter van 4,3 meter hebben. Elke combinatie van de vijzelgote­n en een schroef weegt 95 ton. Daarmee kunnen we 5 kubieke meter water per seconde over een hoogte van 10 meter omhoog pompen. Dan nemen de schroeven, als het ware in bakjes met een draaiende beweging, het water mee naar boven waar het terug in het kanaal stroomt. Dezelfde schroeven worden ook in de andere richting gebruikt wanneer het water er bovenaan instroomt. Daarvoor worden de schroeven zelfs afgeremd en die ‘remenergie’ zetten we om in elektrisch­e energie. Deze groene stroom injecteren we in het openbare elektricit­eitsnet, waarmee we 1 megawatt produceren, of het jaarverbru­ik van 1.500 gezinnen.”

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Momenteel lopen de bouwwerken voor de centrale en de vijzelgote­n. In het najaar worden daar de schroeven in geplaatst en kan de installati­e in werking worden gezet.
FOTO TOM PALMAERS Momenteel lopen de bouwwerken voor de centrale en de vijzelgote­n. In het najaar worden daar de schroeven in geplaatst en kan de installati­e in werking worden gezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium