Het Belang van Limburg

Lanaken bezorgd over uitbreidin­g steenfabri­ek net over grens met Smeermaas

- Eddy VAndoren

HINDER LANAKEN Steenfabri­ek Klinkers in Maastricht voert de productie flink op. Dat zorgt voor ongerusthe­id bij de buurt, maar ook in Lanaken, want de fabriek ligt op nauwelijks honderd meter van de grens met Smeermaas.

Steenfabri­ek Klinkers aan de Brusselsew­eg in Maastricht wil de productiec­apaciteit van gevelstene­n opschroeve­n van 22 miljoen naar 33 miljoen per jaar. Daarvoor

krijgt de fabriek een grondige facelift. De sorteerhal wordt gevoelig uitgebreid, er komt een nieuwe schoorstee­n en er zijn bijkomende overkappin­gen voorzien voor de opslag van de stenen. Omdat de uitbreidin­g niet kan volgens het bestaande bestemming­splan, moet de Maastricht­se gemeentera­ad een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkinge­n’ afleveren. Zodra die er is, kunnen de werken starten. Tot grote verrassing van de directie heeft buurtveren­iging ‘Tussen Sluis en Grens’ zopas toch een bezwaar ingediend. “We hebben te maken met neerslag van kleine stofdeeltj­es en we horen bijna permanent een luide zoem”, zegt de actiegroep.

“Wij hebben geen weet van eventuele klachten, ook niet van de meest nabije bewoners van de Oude Heirbaan, Kanaaldijk en Maaseikers­teenweg”, merkt Lanakens burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) op. “Maar toch hebben we aan de gemeente Maastricht gevraagd om erover te waken dat mogelijke hinder tot een minimum beperkt wordt. Vanuit stedenbouw­kundig oogpunt is er voor Lanaken een zeer beperkte impact.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium