Het Belang van Limburg

“Veel goede artiesten krijgen geen kans”

-

Wegens corona dit jaar geen MIA Awards, wel een Week van de Belgische Muziek. Elke dag laten we een Limburgse ex-winnaar aan het woord. Vandaag: zanger, componist en muzikant Rocco Granata (82).

Zijn wereldhit Marina dateert van 1959. Ruim een halve eeuw later puilt Rocco Granata’s trofeeënka­st uit. In 2008 werd hij opgenomen in de Radio 2 Eregalerij voor een leven vol muziek. Vier jaar later zag de Italiaanse Belg zich tot ereburger van Genk benoemd. Op de uitreiking van de MIA’s mocht Granata in 2014 een Lifetime Achievemen­t Award ontvangen, nadat hij in 2000 ook al een ZAMU Lifetime Achievemen­t Award had gekregen.

Hoe nodig of overbodig vind jij een initiatief zoals de Week van de Belgische Muziek?

“Ik vind zoiets fijn. Zelf heb ik gelukkig de goede tijden nog meegemaakt. Toen ik accordeon ben beginnen te spelen en in de jaren vijftig mijn eerste platen heb opgenomen, bestonden er nog platenwink­els en opnamestud­io’s met arrangeurs. Nu moet je als artiest zorgen dat je op Spotify geraakt en opvalt, tussen miljoenen andere liedjes. Daar hoef ik mij godzijdank niet meer mee bezig te houden.”

Wat is voor jou de ultieme Belgische topper?

“Jacques Brel is natuurlijk de grootste. De mooiste stemmen van België vind ik Louis Neefs, van wiens lied Margrietje ik heel erg hou, en de zopas overleden Kris De Bruyne. Die ken ik al sinds Klein Klein Kleutertje, zijn allereerst­e opname.”

Wie vind je de meest onderschat­te of te ontdekken muzikale landgenoot?

“Namen ga ik niet noemen, maar er zijn in België veel artiesten die zo goed zijn maar spijtig genoeg niet vooruit geraken omdat ze geen mogelijkhe­den krijgen. Het is allemaal veel moeilijker dan vroeger. Of misschien moet ik meer naar Spotify luisteren?” (lacht)

ROCCO GRANATA

Waarvan kan jij in deze barre tijden nog genieten?

“Sinds ik in 2014 een succesvoll­e afscheidst­ournee heb gedaan, geniet ik ervan om thuis te zitten en tijd door te brengen met mijn kinderen en kleinkinde­ren. Ik heb het geluk dat mijn dochter Jessica en mijn zoon Sam niet ver van mij wonen. Ik sport ook nog. Vroeger heb ik veel gevoetbald en getennist. In 1985 ben ik beginnen te golfen. Gelukkig zijn de golfterrei­nen nog open. Als ik kan, ga ik daar elke dag naartoe.”

Tot slot: waar bewaar jij je MIA Lifetime Achievemen­t Award?

“Die staat tussen vele andere prijzen in een kast, in een apart kamertje waar ook al mijn gouden platen hangen. De laatste jaren is het opgehouden, maar voordien kreeg ik geregeld berichten dat iemand mij een prijs wou uitreiken. Vaak ging ik die gewoon uit beleefdhei­d afhalen, want mijn kast zat al vol. O ja, viva Limburg, hé!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium