Het Belang van Limburg

Eerste grote Hollywoodf­ilm van 2021 is een western

- Chris Craps

STREAMING

HASSELT

Paul Greengrass, de regisseur van drie Jason Bourne-films, heeft flink wat gas teruggenom­en in zijn allereerst­e western. Weg zijn de met de handcamera gefilmde shots en de hyperkinet­ische montage. News of the World heeft een opvallend rustige stijl. Het ritme van een 2016 Dodge Charger in achtste versnellin­g moest plaatsmake­n voor dat van een hotsende huifkar. Op die kar zit kapitein

Jefferson Kidd (Tom Hanks), die anno 1870 van het ene Texaanse dorp naar het andere reist om er fragmenten uit kranten voor te lezen. Hij moet zijn dolend leven pauzeren wanneer hij Johanna (Helena Zengel) onder zijn hoede krijgt. Het meisje leefde jaren bij de indianen en kan zich enkel uitdrukken in de Kiowa-taal. Omdat niemand voor zo’n kind wil zorgen, besluit Kidd haar naar haar oom te voeren. Onderweg trachten de kapitein en het meisje te ontkomen aan het geweld van een verscheurd Texas.

“Ik ben opgegroeid met westerns”, vertelt Greengrass. “Maar ik zou nooit voorspeld hebben dat ik er ooit een zou maken. Toen ik het boek van Paulette Jiles las, wist ik dat ik mijn western gevonden had. Het genre was echter niet de reden om hem te maken.” Paul Greengrass paste het verhaal van Jiles flink aan om commentaar te leveren op het Amerika onder Trump. In een veranderde episode wordt Kidd door een militielei­der gedwongen om een krant vol fake news voor te lezen. De commentaar van de tirannieke man op de situatie in Texas klinkt opvallend hedendaags: “Wat wij hier allemaal moeten doorstaan. Mexicanen, zwarten en indianen. Geef ze wat ruimte en ze snijden je keel over. We zullen stoppen met vechten, maar pas als dit land van ons alleen is.”

News of the World was als project al sinds 2017 in handen van producer-acteur Tom Hanks. De succesvoll­e samenwerki­ng tussen Hanks en Greengrass aan Captain Phillips gaf waarschijn­lijk de doorslag om hem twee jaar later in te huren. Greengrass wilde trouwens al enige tijd iets vertellen over de zoektocht naar een beter leven. “Daar gaat News of the

World onder meer over”, stelde de regisseur. “Het verhaal speelt zich af in de schaduw van de Burgeroorl­og, in een Amerika dat wanhopig verdeeld en diep gekwetst is. Wel, zo’n Amerika hebben we op dit moment. Daarnaast gaf dit verhaal me de mogelijkhe­id om commentaar te leveren op de angst en de verdeeldhe­id die aanleiding hebben gegeven tot het extremisme dat ik geëxploree­rd had in 22 July, mijn film over de Utøya-slachting door Anders Breivik. Ik wilde hier wel een flinke dosis optimisme als tegengewic­ht. En tenslotte bood News of the World me de kans om opnieuw met Tom Hanks in zee te gaan en een meer klassieke film te maken.”

→ News of the World speelt vanaf vandaag

op Netflix.

 ?? FOTO NETFLIX ?? Tom Hanks en zijn pleegkind Helena Zengel doorkruise­n Texas in ‘News of the World’
FOTO NETFLIX Tom Hanks en zijn pleegkind Helena Zengel doorkruise­n Texas in ‘News of the World’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium