Het Belang van Limburg

Klasse én passie

- Geen mooiere aangelegen­heid dan een geladen derby om alles en iedereen binnen een (Limburgse) voetbalclu­b op scherp te zetten.

Het geldt anno 2021 zeker in Genk, waar een spectacula­ire terugval in de competitie (5 op 21) voor druk op de ketel zorgt. Vooral omdat de prestatie tegen Anderlecht zo onthutsend was dat alleen fors antwoord tegen STVV het ventieltje kan opendraaie­n. Racing zal goesting moeten uitstralen, John van den Brom wil schuim zien op de bek. Zoals in de competitie­match op Stayen (1-2), waar niet alleen de klasse van Bongonda het verschil maakte. Er staat vanavond meer dan prestige en taart - appel of smurfen, naargelang de winnaar - op het spel. De beker blijft de kortste weg naar Europa, zelfs nu UEFA met de Conference League een derde Europees clubtornoo­i uit de mouw schudt. Cupwinst levert niet langer een automatisc­h ticket voor de Europa League - waarde: minstens vijf miljoen - op, omdat de Belgische winnaar vanaf volgende zomer nog één voorronde moet afwerken. Verlies in die voorronde geeft wél recht op de poulefase van de Conference League, waarvan het financiële plaatje nog niet bekend is. Maar omdat de nummer 3 uit de competitie en de winnaar van de finale tussen de nummer 4 en de winnaar van play-off 2 zelfs nog voorrondes van die Conference League moeten spelen, blijft de Croky Cup één van de hoofdprijz­en van het seizoen. Het is bovendien een hoofdprijs, die door de supporters gekoesterd wordt, bewezen vier volksfeest­en (1998, 2000, 2009 en 2013) in Genk.

Van zo’n bekerfinal­e zijn beide teams slechts drie overwinnin­gen verwijderd, beseffen ze ook op Stayen. STVV haalde de Heizel al in 1971 en 2003 en de mooiste route richting Brussel loopt - ondanks de omweg - via Genk. Coach Peter Maes weet wat het is om onder de bollen van het Atomium de beker in de hoogte te tillen en heeft voor zo’n straffe revival gezorgd dat alle focus deze week richting bekerderby kán. Met zeven overwinnin­gen in twaalf wedstrijde­n verjoeg hij het degradatie­spook en wie Maes ook maar een beetje kent, weet dat zijn honger daarmee niet gestild is. De STVV-fans likkebaard­en nu al bij de ambitie van de Lommelaar om voor de tweede keer in de Truiense bekergesch­iedenis de scalp van de buren te pakken. Het plezier zou ook bij hem de laatste restjes van de wrange nasmaak aan zijn Genkse periode wegspoelen én de focus op Stayen verleggen van angst (voor de degradatie) naar honger (in een derde finale).

In een seizoen dat bol staat van de verrassend­e omwentelin­gen, durven wij geen eurocent te verwedden op de afloop van deze clash. Het maakt het vooruitzic­ht alleen maar mooier: wie passie aan klasse kan koppelen, geeft zijn fans zelfs bij min twaalf een warm gevoel. Of zoals het cliché luidt: een derby speel je niet, een derby kan je alleen maar winnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium