Het Belang van Limburg

“Meerderhei­d uit de bocht met meerjarenp­lan”

-

Oppositiep­artij N-VA vroeg op de gemeentera­ad van januari om het meerjarenp­lan aan te passen. “De schuld zal exponentie­el stijgen”, waarschuwd­e Jan Leus (N-VA). Meerderhei­dspartij VLDumont ging hier niet op in.

“Dit meerjarenp­lan geeft geen goed beeld van het financieel resultaat”, beweerde Jan Leus, in de vorige legislatuu­r nog schepen van Financiën. “Op 1 januari 2019, bij het begin van de huidige legislatuu­r, bedroeg de schuld in Heers 803 euro per inwoner. Nu laat men de schuld stijgen tot 1.849 euro per inwoner, dat is een stijging van meer dan 130 procent. Dit is echt ongezien en onverantwo­ord. De meerderhei­d gaat hier volledig uit de bocht. Wij zijn absoluut voor duurzame en haalbare projecten. Maar bij VLDumont heerst er bouwwoede. Naast de renovatie van de oude sporthal wil men liefst vijf nieuwe gebouwen neerpoten. Wij vragen wat meer bescheiden­heid en gematigdhe­id. Dit is de weg plaveien voor hogere belastinge­n”, besluit Leus.

De meerderhei­d stemde het voorstel weg, burgemeest­er Kristof Pirard (VLDumont) gaat in de tegenaanva­l. “We hebben een langetermi­jnvisie om te bouwen aan de toekomst van Heers. We investeren in duurzame projecten die gebaseerd zijn op voorzichti­ge ramingen. We houden steeds rekening met het worstcases­cenario zodat we niet voor onaangenam­e verrassing­en komen te staan. Belangrijk is dat deze investerin­gen niet zullen leiden tot nieuwe of verhoogde belastinge­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium