Het Belang van Limburg

Van den Brom: “Spelen met schuim op de bek”

Maes: “Ontslag is verteerd”

-

Een West- en Oost-Vlaamse derby speelde hij al. Een Waalse derby ook. De Brugse stadsderby? Check. Maar een Limburgse derby ontbreekt verrassend genoeg nog tussen de 275 profwedstr­ijden die Ilombe Mboyo (33) in

België speelde. Toch hoef je de targetspit­s van de Kanaries het belang van het duel tussen KRC Genk en STVV niet uit te leggen. “Het is de match van het jaar”, zegt hij aan de vooravond van het duel tegen zijn ex-club.

Nog een weetje: Mboyo won nog niet tegen KRC Genk nadat hij er in de zomer van 2015 de deur achter zich dicht trok. In de twee voorgaande seizoenen was de Genkse recordtran­sfer na een goede start helemaal weggedeems­terd. Mede door mysterieus blessurele­ed verliet hij zo de Luminus Arena via een achterpoor­tje. Toen hij vorige maand zijn kribbel zette bij STVV liet Petit Pelé in zijn eerste interview als Kanarie weten al uit te kijken naar de match tegen Genk. Dat moment is nu aangebroke­n, al wil Mboyo de zaak vooral niet op de spits drijven. “Genk is een afgesloten hoofdstuk”, klinkt het. “Ja, ik heb een verleden bij Genk. Maar ik leef in het heden. Het is de strijd om Limburg die deze match speciaal maakt, niet mijn geschieden­is bij Genk.”

Wie ken je nog bij Genk?

Ilombe Mboyo: “Niet veel mensen. Théo Bongonda is mon petit frère. En met Bastien Toma speelde ik nog samen bij Sion.”

Ben je bekend met de term Smurfentaa­rt?

“(Denkt na) Smurfen? Zijn dat niet les Schtroumpf­s?”

Klopt. De traditie zegt dat er Smurfentaa­rt op tafel komt bij STVV als Genk wordt verslagen.

“Ah, dan eet ik hopelijk donderdag voor het eerst Smurfentaa­rt! (lacht)”

Hoe vaak is er de voorbije dagen over Genk gesproken?

“Het leeft, dat kan ik niet ontkennen. Deze derby heeft een lange geschieden­is. Die zotte match van 0-3 naar 3-3 ligt nog vers in het geheugen. Wedstrijde­n als deze wil iedereen spelen. Dit is de match van het jaar voor de supporters. En voor ons ook. Er staat druk op de ketel.”

Een derby zonder publiek is niet hetzelfde. Akkoord?

“Zeker. Jammer dat het in deze omstandigh­eden moet gebeuren. Dat we in Genk zonder publiek spelen, kan wel een voordeel zijn voor ons. Maar we weten dat onze supporters massaal meekijken op televisie. Ze zijn er dus toch een beetje bij. We gaan er alles aan doen om ze fier te maken.”

Met AA Gent stootte je twee keer door tot de kwartfinal­e, vorig jaar met Kortrijk ging je eruit in de halve finale tegen Antwerp. De beker is unfinished business voor jou?

“Zo kan je het wel stellen. Ik heb nog geen trofee in mijn prijzenkas­t staan. Ik besef dat het op mijn leeftijd moeilijk wordt om nog ergens kampioen spelen. De beker is een andere zaak. Het is de kortste weg naar een trofee. En een doel voor mij. Ooit wil ik de beker winnen. Waarom niet dit jaar?”

Is de beker voor jou dan belangrijk­er dan de competitie?

“Le championna­t blijft belangrijk. We hebben onszelf de voorbije weken wat ademruimte gegeven, maar we zijn nog niet helemaal veilig. Maar op dit moment denken we alleen aan de match tegen Genk. Onze kern is trouwens groot genoeg om het in beide competitie­s goed te doen.”

Spelen bij min tien graden Celsius, wat doet dat met een Afrikaan?

“Ach, in Zwitserlan­d kon het ook vreselijk koud zijn in de winter, hoor. Dat mag niet meespelen. Eens ik op het veld sta, voel ik er toch niets van door de adrenaline en de druk.”

Wie is vanavond favoriet?

“Genk is een grotere club dan STVV en het heeft de geschieden­is mee. Maar in een derby is alles mogelijk. Ik schat de kansen op fiftyfifty. We gaan alles geven en dan zien we wel waar het schip strandt. Eén ding is zeker: wie deze match wint, krijgt een enorme boost.”

“Het is de strijd om Limburg die deze match speciaal maakt, niet mijn

geschieden­is bij Genk”

Ilombe Mboyo

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium