Het Belang van Limburg

Assisenpro­ces Appelt moet overgedaan

- Cedric Lagast en Alain Trappenier­s

Het héle assisenpro­ces waarin ‘femme fatale’ Kristel Appelt (27) terechtsto­nd, moet opnieuw worden gevoerd. Er moeten weer twaalf juryleden worden geloot, alle 55 getuigen moeten opnieuw opdraven. En dat omdat op de allerlaats­te dag een ‘spiekbrief­je’ van voorzitter Veerle Aelbrecht bij de jury belandde. “Beïnvloedi­ng”, vonden de advocaten, en de voorzitter trok zich terug. Maar wat deed dat briefje daar?

Het gebeurde helemaal op het einde van de zitting gisterocht­end, nadat voorzitter Aelbrecht de debatten al had afgesloten. Kristel Appelt had het laatste woord gekregen, en ze had verteld dat ze spijt had. De voorzitter liet daarop de papieren met de schuldvrag­en uitdelen aan de jury. Niemand maakte bezwaar. De juryleden zouden zich vervolgens terugtrekk­en om daar een dag lang over na te denken.

Maar plots sprongen de advocaten van Appelt en haar medebeschu­ldigde Björn De Candt recht. “Ik zag meteen dat er vier blaadjes waren uitgedeeld aan de jury”, aldus meester Jan De Man, de advocaat van Appelt.

Op één van de papieren was uitgelegd wat de juridische term ‘uitlokking’ was. De twee advocaten hadden een dag eerder gepleit dat de dertien messteken van Appelt en De Tandt waren uitgelokt door het slachtoffe­r, en dat hun cliënten bijgevolg een lichtere straf verdienden. “Maar op het papier stond enkel de versie van het openbaar ministerie”, aldus meester Tim Smet. De aanklaagst­er vindt voor alle duidelijkh­eid dat er geen sprake is van uitlokking. Bepaalde zinnen waren in het vet afgedrukt. “Dit is niet voor de jury bestemd”, zei Aelbrecht, die zich op het proces een begripsvol­le voorzitter had getoond. “Dit is zeer ernstig.”

Schijn gewekt

De twee advocaten legden daarop een wrakingsve­rzoek neer. “Omdat hier op zijn minst de schijn werd gewekt, dat de jury werd beinvloed”, aldus Smet. Ze vonden dat de jury werd aangemoedi­gd om de uitlokking te verwerpen. Aelbrecht, die voor de derde keer een assisenpro­ces leidde, hield de eer aan zichzelf: “Ik betreur de gang van zaken, en het gebrek van vertrouwen. Maar om redenen die mij eigen zijn, heb ik beslist om te berusten.”

In de wandelgang­en was daarna te horen dat het papier nooit bij de jury had mogen belanden. “Het was een spiekbrief­je van Aelbrecht, dat ze wilde gebruiken in de zittingsza­al. Als een van de juryleden nog een vraag had willen stellen, had ze daarmee in alle openheid kunnen antwoorden. Alle voorzitter­s hebben zulke spiekbrief­jes.”

Maar de advocaten hebben hun twijfels bij die uitleg: “Bij het beraad zit de voorzitter naast de jury”, aldus De Man. “Dit suggereert dat ze de jury daar ook stuurt.” En dat mag niet: bij een assisenpro­ces moet de jury onafhankel­ijk oordelen. De voorzitter mag de gesprekken leiden, maar de stemming niet beïnvloede­n. Niemand kan uitleggen hoe het document aan het vragenblad gehecht raakte. Aelbrecht had de vragen maandagavo­nd laat uitgetikt. Toen ze op gisterocht­end op de rechtbank arriveerde, gaf ze het blad aan het secretaria­at om te laten kopiëren. Op de een of andere manier raakte het spiekbrief­je mee gefotokopi­eerd. De gerechtsde­urwaarder deelde daarna de vragen uit zonder dat iemand de papieren controleer­de.

Na de paasvakant­ie

Zeven dagen heeft het assisenpro­ces geduurd. Twaalf juryleden – en drie reserveled­en – hebben al die tijd aandachtig geluisterd. Er kwamen 55 getuigen langs. Die moeten straks allemaal opnieuw opdraven. Met een andere jury en een andere voorzitter – al wil niemand bij Justitie gezegd hebben dat dit een invloed zal hebben op de carrière van Aelbrecht. “Dit kon iedereen overkomen.” Justitie wil dit ook niet laten aanslepen. “Wellicht zullen we dit proces al na de paasvakant­ie opnieuw voeren”, zegt het Brusselse hof van beroep. Eén probleem: de openbaar aanklaagst­er die de hele zaak in de rechtszaal pleegde, zal tegen dan met zwangersch­apsverlof zijn.

“Ik betreur de gang van zaken, en het gebrek van vertrouwen. Maar om redenen die mij eigen zijn, heb ik beslist om te berusten”

Veerle Aelbrecht

Voorzitter hof van assisen Leuven

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Veerle Aelbrecht leidde voor de derde keer een assisenpro­ces.
FOTO OLIVIER MATTHYS Veerle Aelbrecht leidde voor de derde keer een assisenpro­ces.
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? ‘Femme fatale’ Kristel Appelt.
FOTO OLIVIER MATTHYS ‘Femme fatale’ Kristel Appelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium