Het Belang van Limburg

H.Essers mag uitbreiden op Genk-Noord

- ESSERSBOS II GENK Guy Thuwis

Transportb­edrijf H.Essers mag nu toch uitbreiden op de voormalige Hörmann-site op industriet­errein Genk-Noord. Het transportb­edrijf belooft een minimale ontbossing en in ruil schort BOS+ de procedure tegen de vergunning op.

Aanvankeli­jk wou H.Essers zijn farmaactiv­iteiten uitbreiden in natuurgebi­ed aan de hoofdzetel aan de Transportl­aan, ook op Genk-Noord. Maar nadat de natuurvere­nigingen met succes deze vergunning lieten vernietige­n, week H.Essers uit naar het terrein aan de Woudstraat. Na een klacht van BOS+ werd ook deze uitbreidin­g geschorst door de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. De procedure ten gronde loopt nog, maar BOS+ schort die nu op na een dialoog met het bedrijf.

Pragmatisc­h

Het was H.Essers dat BOS+ in de zomer contacteer­de om in gesprek te gaan. “Als een bedrijf met 6.600 werknemers en actief in negentien landen aan BOS+ vraagt om in alle openheid aan tafel te gaan zitten en naar oplossinge­n te zoeken, dan mag je daar als natuurorga­nisatie niet licht over gaan. Dan moet je je pragmatisc­h en constructi­ef durven opstellen en samen naar een oplossing zoeken”, vindt Bert De Somviele, directeur van BOS+. Dat het bedreigde bos in de Woudstraat zich in industrieg­ebied bevindt, en daardoor weinig beschermin­g geniet in onze Vlaamse wetgeving, speelt volgens BOS+ ook mee.

Gert Bervoets, CEO van H.Essers, zegt trots te zijn dat er een “toekomstge­richt vergelijk met BOS+ is gevonden”. In het akkoord engageert het bedrijf zich – na de realisatie van de plannen voor de Woudstraat – formeel tot een moratorium op verdere ontbossing. Voor bossen met een beschermd statuut of een hoge ecologisch­e waarde is dat moratorium absoluut. Alleen in de ‘harde’ bestemming­en voor industrie blijft beperkte ontbossing mogelijk. H.Essers zal daarnaast ook een compensati­ebebossing uitvoeren voor de ontbossing aan de Woudstraat die de wettelijke verplichti­ng van 12 hectare overstijgt. Het betreft een bebossing van 17,1 hectare in Oudsbergen.

Ferraris

In het akkoord is ook een clausule opgenomen over het Ferrarisbo­s van Wilrijk. In 2013 stonden beide partijen nog regelrecht tegenover elkaar rond het voortbesta­an van dit bos. Een deel ervan werd toen volgens de afgeleverd­e vergunning gerooid, wat tot zeer veel protest en zelfs een bezetting van het bos in kwestie leidde. H.Essers engageert zich in het akkoord om dit bos niet verder te ontginnen. “Dit is een grote overwinnin­g voor het bosbehoud in Vlaanderen, want dergelijke eeuwenoude Ferrarisbo­ssen zijn van enorm ecologisch belang en de facto onvervangb­aar”, zegt De Somviele.

Beide partijen benadrukke­n dat er op geen enkel moment enige vorm van financiële compensati­e of een tegemoetko­ming in natura heeft plaatsgevo­nden of zal plaatsvind­en. “We kunnen gerust spreken van een historisch akkoord tussen de natuurbewe­ging en de bedrijfswe­reld”, verklaren H.Essers en BOS+.

Belangrijk­e werkgever

Ook een tevreden reactie bij de provincie, die een jaar geleden de omgevingsv­ergunning voor de Hörmann-site afleverde. “Er was voor ons geen probleem omdat het terrein in industrieg­ebied ligt en omdat het bos gecompense­erd wordt. Goed dat BOS+ nu ook akkoord gaat en dat H.Essers als belangrijk­e werkgever in Limburg nu verder kan investeren”, reageert gedeputeer­de van Omgeving Inge Moors (CD&V).

“We kunnen gerust spreken van een historisch akkoord tussen de natuurbewe­ging en de bedrijfswe­reld”

H.Essers en BOS+

 ?? FOTO RR ?? H.Essers mag nu uitbreiden op de voormalige Hörmann-site in de Woudstraat.
FOTO RR H.Essers mag nu uitbreiden op de voormalige Hörmann-site in de Woudstraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium