Het Belang van Limburg

Eerste tekenen dat vaccins hun werk doen in rusthuizen

In Limburg hebben alle rusthuisbe­woners een eerste prik met het coronavacc­in gekregen.

- Koen Snoekx

In de ziekenhuis­opnames en sterftecij­fers lijken de eerste tekenen zichtbaar dat het vaccin zijn werk doet. “Maar we hebben hierover nog geen statistisc­he zekerheid”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Vijf weken nadat Roger Sterckendr­ies in rusthuis Triamant in Sint-Truiden de eerste prik kreeg, zijn alle rusthuisbe­woners in Limburg een eerste keer ingeënt met het Pfizer-vaccin. Wzc Immadi in Hasselt kwam gisteren als allerlaats­te woonzorgce­ntrum aan de beurt (zie kader), waarmee nu in totaal ruim 9.200 rusthuisbe­woners in Limburg gevaccinee­rd zijn. 273 rusthuisbe­woners werden niet ingeënt: 86 omdat ze geen vaccin wilden, de anderen omwille van medische of nog andere redenen. Van de 9.303 personeels­leden in de rusthuizen die al een vaccin kregen aangeboden, werden er 1.326 niet gevaccinee­rd. Daarmee bedraagt de vaccinatie­bereidheid bij het rusthuispe­rsoneel in Limburg momenteel ruim 85 procent. Dat is dus ruim boven de 70 procent die de overheid vooropstel­t voor een terugkeer naar het normale leven.

Sterftecij­fers

Vraag is nu of die eerste vaccinatie­ronde in de rusthuizen al zijn vruchten afwerpt. Als we naar het aantal besmetting­en kijken, lijkt dat alvast wel het geval. Volgens

cijfers van Sciensano daalt het aantal besmetting­en bij 90plussers in ons land met 21,3 procent in een week tijd. Bij 80-plussers is er een afname met 20,5 procent. In Limburg neemt het aantal besmetting­en bij 90-plussers zelfs af met 43,5 procent op weekbasis en met 40,3 procent bij 80-plussers.

“De besmetting­en bij 80- en 90plussers evolueren inderdaad in gunstige zin”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Al moeten we er wel rekening mee houden dat er nog altijd heel wat mensen boven de 80 en 90 jaar thuis wonen en dus nog niet gevaccinee­rd zijn. Veel belangrijk­ere graadmeter­s dan de besmetting­en zijn de ziekenhuis­opnames en de sterftecij­fers”, zegt Van Gucht. “Zo zien we dat het aantal opnames van rusthuisbe­woners in het ziekenhuis in een week tijd gezakt is van 13 naar 11 procent.

Daarnaast daalt het aantal overlijden­s bij rusthuisbe­woners verhouding­sgewijs sneller dan bij de rest van de bevolking. In ons land sterven nu 4 procent minder mensen aan Covid-19 dan de week daarvoor. In de ziekenhuiz­en bedraagt die daling 2 procent, in de woonzorgce­ntra zijn er op weekbasis 10 procent minder sterfgeval­len.”

Statistisc­he zekerheid

Of het aantal ziekenhuis­opnames en sterfgeval­len bij rusthuisbe­woners daalt omwille van de vaccinatie? “Dat zou kunnen”, zegt Steven Van Gucht. “De cijfers voor de rusthuizen evolueren week na week gunstig, al hebben we er op dit moment nog geen statistisc­he zekerheid over of dit het gevolg is van de vaccinatie­s. We vermoeden dat we dat effect pas echt goed gaan zien wanneer alle rusthuisbe­woners

een tweede dosis hebben gekregen”, zegt Van Gucht. “Volgens de klinische studies van Pfizer is er twaalf tot veertien dagen na de eerste prik een beschermin­g van zo’n 80 procent. Eén week na het toedienen van de tweede dosis loopt die beschermin­g op tot 94 procent. Al zal die beschermin­g bij rusthuisbe­woners allicht wat lager liggen. Bij oudere mensen is het immuunsyst­eem immers al wat vermoeid, waardoor de immuunresp­ons wat lager is.”

Ziekenhuiz­en

In de zeven Limburgse ziekenhuiz­en lagen gisteren in totaal nog 118 Covid-patiënten. 10 van hen zijn rusthuisbe­woners, zo blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Wij hebben de afgelopen twee weken geen enkele rusthuisbe­woner meer opgenomen”, zegt Erwin Bormans, directeur van het ZOL

in Genk. “Ook hebben we recent geen meldingen meer gekregen van uitbraken in rusthuizen in onze omgeving.” Of dit een ge

volg is van de vaccinatie in de rusthuizen? “Mogelijk wel, al is dat moeilijk met zekerheid te zeggen”, zegt Bormans. “Wel zien we dat het aantal ouderen dat nog thuis woont en met Covid-19 wordt opgenomen in ons ziekenhuis stabiel blijft op zo’n 1 à 2 per dag.” Die thuiswonen­de ouderen zijn momenteel nog niet gevaccinee­rd. Bij Jessa in Hasselt zien ze voorlopig “weinig verschil in het aantal opnames van rusthuisbe­woners, omdat er ook weinig opnames vanuit de woonzorgce­ntra zijn”. Bij Noorderhar­t in Pelt werd er in de week van 25 januari geen enkele rusthuisbe­woners opgenomen, maar vorige week waren er dat opmerkelij­k genoeg plots zes. “Al was dat wellicht nog een gevolg van reeds aanwezige besmetting­en in de woonzorgce­ntra in onze omgeving”, klinkt het bij Noorderhar­t.

“Dit geeft ons eindelijk weer hoop voor de toekomst” “We vermoeden dat

we het effect pas echt goed gaan zien

wanneer alle rusthuisbe­woners een tweede dosis hebben gekregen”

Viroloog Steven Van Gucht

 ?? FOTO RR ?? Zuster Marie Jeanne Ilsen (90) is erg blij met het vaccin.
FOTO RR Zuster Marie Jeanne Ilsen (90) is erg blij met het vaccin.
 ?? FOTO RR ?? Rusthuisbe­woonster Jeanne Knaepen (97) kreeg gisteren haar (eerste) prik:
“Je voelt er gelukkig weinig
van.”
FOTO RR Rusthuisbe­woonster Jeanne Knaepen (97) kreeg gisteren haar (eerste) prik: “Je voelt er gelukkig weinig van.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium