Het Belang van Limburg

“Man in de straat sneller ingeënt dan personeel in de frontlinie”

VACCINATIE­CAMPAGNE

- Koen Snoekx

GENK

In de vaccinatie­campagne stond het ziekenhuis­personeel vooraan in de rij omdat zij in deze coronacris­is al maanden in de frontlinie staan. Maar die snelle vaccinatie in de ziekenhuiz­en dreigt grotendeel­s in de soep te draaien. Dat is vooral een gevolg van leveringsp­roblemen bij vaccinprod­ucent Moderna. “Op dit moment hebben we nog maar 650 van onze ruim 4.000 personeels­leden een eerste dosis van het Modernavac­cin kunnen geven, voornameli­jk zorgverlen­ers van de spoed, intensieve zorg en de Covid-afdelingen”, zegt Erwin Bormans, algemeen directeur van het ZOL, met campussen in Genk, Lanaken en Maaseik. “Normaal zouden we volgende week maandag 2.000 nieuwe Modernavac­cins krijgen, maar die levering is geannuleer­d. We hebben nu bericht gekregen dat we pas in de week van 22 februari nieuwe vaccins zullen ontvangen en dat zullen er slechts 1.000 zijn. Al is ook dat zelfs niet zeker”, zegt Bormans. “Stel dat we die 1.000 vaccins krijgen, dan zou tegen eind februari nog altijd maar zo’n veertig procent van ons personeel ingeënt zijn.”

Soldaten

Ook de drie andere Limburgse ziekenhuiz­en die afhankelij­k zijn van Modernavac­cins - Noorderhar­t in Pelt, AZ Vesalius in Tongeren

en Sint-Franciscus in Heusden-Zolder - zijn niet te spreken over de trage vaccinatie van hun personeel. “Voor de komende twee weken waren ons 1.000 vaccins beloofd, maar dat aantal is teruggesch­roefd tot 200 en zelfs van dat aantal zijn we niet zeker”, zegt Hans Ramaekers, directeur van Noorderhar­t, waar nu nog maar 363 van de in totaal 1.600 medewerker­s gevaccinee­rd zijn. “Op deze manier schiet het echt niet op tot frustratie van ons personeel.” “We krijgen dit echt niet meer uitgelegd aan onze medewerker­s”, zegt ook Erwin Bormans van het ZOL. “Ons personeel ziet ook dat de vaccinatie­centra volgende week opgestart worden. ‘Binnenkort krijgt de gewone man in de straat nog sneller een vaccin dan het personeel in de frontlinie’, hoor ik onze mensen hier zeggen. En ze hebben gelijk. Ook voor ons als directie is het onbegrijpe­lijk dat Moderna zo onduidelij­k communicee­rt over de leveringen. Als directie wil je dit aanpakken, maar ook wij staan met onze rug tegen de muur en zijn volledig afhankelij­k van de producent.”

AstraZenec­a

Eén van de mogelijke pistes om het ziekenhuis­personeel sneller in te enten, is de inzet van AstraZenec­avaccins. Maar daar zijn de ziekenhuiz­en geen voorstande­r van. “Bij AstraZenec­a is er na één dosis een beschermin­g van 30 procent”, zegt Erwin Bormans. “Na een tweede dosis is dat 70 procent, maar die tweede prik wordt pas na twaalf weken toegediend. Dat wil dus zeggen dat ons ziekenhuis­personeel pas in juni voldoende beschermd zou zijn. Dan zijn we al bijna een half jaar verder, dus dat is geen optie. Wij kunnen alleen maar hopen dat er heel snel duidelijkh­eid komt over de leveringen van Modernavac­cins.”

Ook bij Jessa in Hasselt en SintTrudo in Sint-Truiden, beide hubziekenh­uizen voor Pfizervacc­ins, loopt de vaccinatie vertraging op, al lijkt er daar beterschap op komst. “Deze en vorige week hebben we amper personeel kunnen vaccineren”, zegt Lieve Ketelslege­rs van Jessa. “Maar we krijgen nieuwe leveringen die voldoende zouden moeten zijn om al onze zorgverlen­ers die in contact staan met patiënten te voorzien van een eerste vaccin.”

Ook Sint-Trudo krijgt dinsdag een volgende lading Pfizervacc­ins. “Hiermee kunnen al onze zorgverlen­ers met zorgcontac­t een eerste keer ingeënt worden”, zegt Miet Driesen van Sint-Trudo.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? In het ZOL zijn vandaag nog maar 650 van de ruim 4.000 medewerker­s gevaccinee­rd.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR In het ZOL zijn vandaag nog maar 650 van de ruim 4.000 medewerker­s gevaccinee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium