Het Belang van Limburg

Limburgse ondernemer klaagt aanbestedi­ng contactops­poring aan

- Liliana Casagrande

CONTACTTRA­CING BRUSSEL Volgens de Limburgse ondernemer Eric Ignoul kon zijn callcenter de contactops­poring voor corona 40 procent goedkoper aanbieden dan wat de Vlaamse overheid ervoor betaalt. Maar zijn offerte is niet aanvaard. “Een luchtkaste­el”, reageert het Agentschap Zorg en Gezondheid.

VRT ging gisteravon­d in Pano in op de contacttra­cing die vorig voorjaar snel op poten werd gezet. Een consortium van ziekenfond­sen en callcenter­s haalde dat contract binnen. Ze waren ook de enige bieder, klonk het. Maar dat spreekt Limburger Eric Ignoul van Harvest Communicat­ions tegen. Hij had met zijn bedrijf een voorstel ingediend dat voor de contacttra­cing 27 euro per werknemer van een callcenter vroeg, terwijl het consortium 44 euro bedong. Ignoul kreeg naar eigen zeggen van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) te horen dat zijn kandidatuu­r te laat was, maar dat zou volgens hem niet kloppen. Bovendien zou het winnende dossier al ingediend zijn voor de datum dat de aanbestedi­ng was uitgeschre­ven, zo laat de Pano-reportage uitschijne­n.

Ignoul was van plan om dit aan te vechten bij de Raad van State, maar kreeg te horen dat die uitspraak acht weken op zich zou laten wachten. Daardoor zou de contacttra­cing ook acht weken later starten. Daarom trok hij zijn dossier terug, want hij wilde de volksgezon­dheid niet verder in gevaar brengen.

Volgens Pano heeft de contacttra­cing tot nu toe 75 miljoen euro gekost. Als dat via Harvest Communicat­ions was gegaan, was dit 20 miljoen euro goedkoper geweest.

“Luchtkaste­el”

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid liet gisteravon­d in een reactie weten dat de aantijging­en over de aanbestedi­ng onjuist zijn.

“Ook het zogezegde aanbod van de firma Harvest Communicat­ions om de opdracht aan 27 euro per uur uit te voeren, is een luchtkaste­el.” Ignoul heeft pas voor de eerste keer op 29 april contact opgenomen met het agentschap, nadat de tweede aanbestedi­ng al was uitgestuur­d. Een volwaardig­e offerte hebben ze nooit ontvangen, klinkt het. “Van voorkennis kan ook geen sprake zijn, een eerste aanbestedi­ng dateert namelijk al van 22 april. Die aanbestedi­ng moest worden overgedaan na negatief advies van de Inspectie van Financiën”, aldus het agentschap. Ook de 44 euro klopt niet. Het gaat om iets meer dan 41 euro. Bovendien maakt het bedrijf van Ignoul uit van het callcenter Ikanbi dat het Waalse contract heeft binnengeha­ald. Die prijzen verschille­n nauwelijks van de Vlaamse.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium