Het Belang van Limburg

U gaf vorig jaar 878 euro minder uit aan eten en drinken buitenshui­s

De Belg gaf vorig jaar gemiddeld 916 euro uit aan eten en drinken buitenshui­s. Dat is 878 euro minder dan in 2019. Voor de hele sector - gaande van cafés, restaurant­s, catering tot eetkraampj­es - betekent dat een inkomensve­rlies van 10 miljard euro.

- Thomas Jansen

Kennisnetw­erk Foodservic­e Alliance bevraagt op regelmatig­e basis 12.000 Belgen naar hun uitgaven aan eten en drinken buitenshui­s. Het gaat daarbij om direct consumeerb­are voedingsmi­ddelen, behalve diegene die u in de supermarkt koopt. Denk bijvoorbee­ld aan een koffietje voor op de trein, een zak chips in de bioscoop, maar ook een uitgebreid menu in een sterrenres­taurant.

De bevraging resulteert elk jaar in een barometer. Dit jaar maakt die de impact van de coronacris­is op ons consumente­ngedrag pijnlijk duidelijk. In totaal gaven de Belgen vorig jaar 10,5 miljard euro uit aan eten en drinken buitenshui­s. In 2019 was dat nog bijna dubbel zoveel (20,6 miljard). Een verschil van 10,1 miljard euro, oftewel 878 euro per

Belg. Tellen we daar nog de besteding van buitenland­se gasten bij, dan loopt het inkomensve­rlies voor de hele sector zelfs al op tot 11,3 miljard euro.

Lockdown

De verklaring is niet ver te zoeken. In maart ging het hele land in lockdown. De horeca bleef dicht van 14 maart tot 8 juni en sinds 19 oktober opnieuw. Ook bioscopen, zwembaden en fitnesszak­en kregen maandenlan­g geen volk over de vloer, sportwedst­rijden werden afgelast of vonden plaats met weinig of geen publiek.

Er is dan ook geen enkele sector die niet getroffen werd. Voor de horecasect­or was er een inkomensve­rlies van 7,5 miljard euro. Cafés en bars kregen in 2019 nog 2,44 miljard euro binnen van Belgen en buitenland­se gasten. In het coronajaar was dat nog maar 1,05 miljard, oftewel 57 procent minder. De inkomsten in restaurant­s liepen terug van 8,35 miljard naar 4,52 miljard (-46%). “Vooral restaurant­s in de steden hadden het moeilijk”, zegt Gert Laurijssen, CEO van Foodservic­e Alliance. “Dat heeft vooral te maken met het wegblijven van internatio­nale toeristen. Ook zijn er in de steden meer mensen die druk voelen op hun besteedbaa­r inkomen.”

Meer geld per bezoek

Wat ook opvalt: het aantal restaurant­bezoeken halveerde in 2020, maar per bezoek gaven we er wel meer geld uit: gemiddeld 25,47 euro, tegenover 23,39 euro in 2019. “In de zomermaand­en van 2020 gaven gasten in restaurant­s op het platteland zelfs 20 procent meer uit per bezoek”, zegt Laurijssen. Afhaal voorzien blijkt dan weer geen voltreffer. “Het zorgt hooguit voor wat cashflow en vooral psychische gemoedsrus­t.”

De zwaarste klappen waren er voor de event- en sportsecto­r, waar er tot 80 procent minder besteed werd aan eten en drinken. Ook de cateringse­ctor kende een forse daling van de inkomsten: op het werk (-47%), in het onderwijs (-75,5%), op het vliegtuig (-78%) en zelfs in de zorgsector (-26%). “In de ouderen-, gehandicap­tenen psychiatri­sche zorg is de besteding aan eten en drinken nauwelijks gewijzigd. In de ziekenhuiz­en was het wel druk op de Covid-afdeling, maar bezoek bleef uit en niet-dringende ingrepen werden uitgesteld. Dat zet druk op de inkomsten voor de catering.”

Buitenland­s fastfood

De zogenoemde quick service restaurant­s, zoals frituren, fastfoodke­tens en kebabzaken, konden de schade nog enigszins beperken. U en ik gaven er gemiddeld 136 euro uit vorig jaar, 42 euro minder dan een jaar eerder. In totaal leidt dat tot 487 miljoen euro minder inkomsten voor die hele sector. “Buitenland­s fastfood lijkt de afgetekend­e winnaar te worden van de coronacris­is”, zegt Gert Laurijssen. “Dat kanaal is van oudsher sterk gefocust op delivery en plukt daar nu overvloedi­g de vruchten van.”

Na een gitzwart jaar is een explosief herstel volgens Foodservic­e Alliance zonder meer nodig. “De stilstand is niet lang meer houdbaar”, zegt Laurijssen, die desondanks ook hoopvol naar de toekomst wil blijven kijken. “Er is immers een ontembaar verlangen van alle ondernemer­s in onze sector om er snel weer te staan. Ook de klanten willen snel weer terugkomen, zo blijkt uit onderzoek. Dat is bijzonder hoopvol.”

Kennisnetw­erk Foodservic­e Alliance bevraagt regelmatig 12.000 Belgen over hun uitgaven aan eten en drinken buitenshui­s, op de supermarkt na. Voor 2020 bewijzen de resultaten de gigantisch­e impact van de coronacris­is op de eet- en drinkgeleg­enheden. Die sector kende een inkomensve­rlies van 11,3 miljard euro.

De Belg gaf bijvoorbee­ld veel minder uit aan eten en drinken in de horeca: 330 euro minder op restaurant, 116 euro minder op café en 27 euro in hotels en vakantiepa­rken. Doordat er ook nog eens minder buitenland­se toeristen kwamen, zag de horeca de inkomsten met 7,5 miljard, oftewel 59 procent, dalen. Het aantal restaurant­bezoeken halveerde, maar per bezoek gaven we er wel iets meer geld uit: 25,47 euro per persoon, tegenover 23,39 euro in 2019. Afhaalmaal­tijden konden weinig goedmaken.

De frituren, fastfoodke­tens en kebabzaken in ons land deelden in de klappen, maar konden de schade enigszins beperken. Gemiddeld gaf de Belg er vorig jaar 136 euro uit, 42 euro minder dan in 2019.

 ?? FOTO BELGA ?? De inkomsten in restaurant­s liepen terug van 8,35 miljard in 2019 naar 4,52 miljard in 2020.
FOTO BELGA De inkomsten in restaurant­s liepen terug van 8,35 miljard in 2019 naar 4,52 miljard in 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium