Het Belang van Limburg

Ook eerste communican­ten moeten wachten tot na zomervakan­tie

-

COMMUNIEFE­ESTEN HASSELT In het bisdom Hasselt is besloten om net als de vormsels ook de eerste communies uit te stellen. In heel Limburg moeten communican­ten wachten tot na de zomer. “Al kan een communie in kleine groep mogelijk wel, in overleg met de pastoor en als de maatregele­n het toelaten.”

Maandag maakten de bisschoppe­n al bekend dat alle vormselvie­ringen die in Vlaanderen gepland waren tussen Pasen en Pinksteren dit jaar wegens corona zullen plaatsvind­en in september of oktober. Voor de eerste communies bekeek elk bisdom apart wanneer en hoe die kunnen doorgaan. Uit een rondvraag blijkt nu dat de meeste bisdommen ook hier voor uitstel opteren.

Op individuel­e basis

Het bisdom van Hasselt schuift “in principe” de eerste communievi­eringen door naar het najaar, net zoals vorig jaar. Voor de precieze timing mikt het bisdom vooral op september en oktober, en “in ieder geval voor de herfstvaka­ntie”. Het bisdom voegt er wel aan toe dat het mogelijk blijft om ook voor die tijd op een creatieve manier en in kleinere groepen de eerste communie te vieren, mits de maatregele­n het toelaten. “Gaat het om grote of kleine groepen communican­ten? Dat maakt een wereld van verschil, in tijden dat versoepeli­ngen van maatregele­n al dan niet kunnen voorzien worden. Het is aan de pastoor, het team van de pastorale eenheid en de catechiste­n samen om te beslissen of ze deze weg inslaan. Daarnaast bestaat in de Kerk altijd de mogelijkhe­id dat ouders zelf in overleg met de pastoor beslissen hun kind tot de communie toe te laten. Dat gebeurt dan op individuel­e basis, in alle eenvoud tijdens een zondagse eucharisti­eviering”, aldus het bisdom van Hasselt.

 ?? FOTO EVA ?? Grote vieringen van uw eerste communican­t zullen ook dit jaar uitgesteld worden tot na de zomervakan­tie, meldt bisdom Hasselt.
FOTO EVA Grote vieringen van uw eerste communican­t zullen ook dit jaar uitgesteld worden tot na de zomervakan­tie, meldt bisdom Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium