Het Belang van Limburg

El Kaouakibi laat Open Vld bloeden

- Hannes Cattebeke

Elke dag die voorbijgaa­t zonder een uitleg van Sihame El Kaouakibi over de mogelijke financiële malversati­es bij haar vzw Let’s go Urban, gaapt de wonde bij Open Vld nog wat meer. Voorzitter Egbert Lachaert probeert zijn basismilit­anten te sussen die in alle staten zijn over de bevoorrech­te positie die de Antwerpse in 2019 kreeg. Tegelijker­tijd wacht hij met een oordeel over zijn parlements­lid tot hij haar uitleg hoort. Maar de facto is het verhaal tussen El Kaouakibi en de partij afgelopen, klinkt het. Gisteren kreeg Lachaert haar opnieuw niet aan de lijn. El Kaouakibi roept nu ziekte in als de reden voor haar onbereikba­arheid. Zelfs fractiegen­oten die haar een warm hart toedragen, beseffen dat de breuk een feit is. “Door alles wat er de afgelopen dagen is gezegd, weet je dat het over is.” Lachaert geeft ook al een stevige indicatie over de afloop. “We kunnen niet verder met iemand die geen duidelijkh­eid verschaft aan haar partij.”

Video

El Kaouakibi reageerde tot nog toe alleen via een video op sociale media waarin ze strijdbaar aankondigd­e dat ze “de puntjes op de i zou zetten”. Alleen als zou blijken dat er helemaal niets verkeerd gebeurd is met de subsidies, is er nog een kans op rehabilita­tie. “Maar stel dat daar inderdaad misbruik gemaakt is van overheidsm­iddelen en ze dus naar alle waarschijn­lijkheid uit de partij zal worden gezet, denk je dat ze dan nog naar Brussel zal afzakken om alles op tafel te leggen?”, zegt een collega-parlements­lid. Van El Kaouakibi is bovendien nooit duidelijk geweest in welke mate ze tot de partij behoorde. Bij haar voorstelli­ng in februari 2019 op de Antwerpse lijst van Bart Somers stond ze er al op dat ze haar eigen weg kon gaan. Met haar eigen hofhouding, parlementa­ire vrijheden, en - weliswaar door de partij betaalde - campagnemi­ddelen, zo blijkt nu zelfs. “Sihame heeft natuurlijk niet veel inspanning­en gedaan om een van ons te worden”, zegt een ervaren parlements­lid. Viceminist­er-president Bart Somers, die haar naar de politiek haalde, blijft voorlopig zwijgen. “Dit is bijzonder pijnlijk”, zegt een parlements­lid. “Zeker omdat het andermaal in Antwerpen gebeurt, waar we al decenniala­ng een probleem hebben.”

 ?? FOTO BELGA ?? Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil duidelijkh­eid. Ten laatste maandag wil hij zijn partijbest­uur kunnen inlichten, maar hij krijgt Sihame El Kaouakibi niet aan de lijn.
FOTO BELGA Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil duidelijkh­eid. Ten laatste maandag wil hij zijn partijbest­uur kunnen inlichten, maar hij krijgt Sihame El Kaouakibi niet aan de lijn.
 ?? FOTO FD ?? Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi (Open Vld) is voorlopig niet bereikbaar voor uitleg aan haar partij. Ze roept nu ziekte in als reden.
FOTO FD Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi (Open Vld) is voorlopig niet bereikbaar voor uitleg aan haar partij. Ze roept nu ziekte in als reden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium