Het Belang van Limburg

“Het kraakt hier toch wat te hard”

-

Officieel is schaatsen nog overal in Limburg verboden, maar onder meer in Genk, DilsenStok­kem en Bree hebben de burgemeest­ers al bevestigd dat voor bepaalde vijvers het licht op groen zal worden gezet zodra het ijs dik genoeg is. Dat was gisteren nog lang niet het geval, zo leerde de eerste officiële ijsmeting van de schaatswei­de in het natuurgebi­ed Maaspark Negenoord in Dilsen-Stokkem. Burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld) had aanvankeli­jk nog goede hoop dat schaatsten daar dit weekend zou kunnen, maar stelde gistermidd­ag vast dat het ijs nog maar 1 à 2 centimeter dik is. “De plas is op sommige plaatsen nog niet eens dichtgevro­ren. Ik vrees dat hier deze week niet kan worden geschaatst.” Om een grote groep mensen te dragen is een ijsdikte van 12 centimeter nodig.

Vijf centimeter

In Diepenbeek overweegt burgemeest­er Rik Kriekels (N-VA) om de vijver aan het Demerstran­d open te stellen voor schaatsers. Gisternami­ddag waagden kameraden Amine (13) en Dille (13) zich op het ijs. “Al kraakt het toch nog iets te hard naar mijn goesting”, zeggen de jongens.. “Maar we hebben goede hoop dat we hier zaterdag volop kunnen schaatsen. Dinsdag lag het water nog volledig open, maar nu is haast alles dichtgevro­ren. Hier vlak aan het kant is het ijs zelfs al vier of vijf centimeter dik.”

Ook de Grote Platwijer in Zonhoven lag er ’s namiddags uitnodigen­d bij voor Rube en Bob, die ( op loopschoen­en) hun glijkunste­n op de dichtgevro­ren vijver demonstree­rden. Al bleven de jongens wijselijk dicht bij de kant. “Maar zelfs als je door het ijs zakt, is het hier niet erg diep”, vertelt een Hasseltse oma. “Als kind kwam ik hier elke winter schaatsen, toen zag het hier bij vriesweer zwart van het volk. Benieuwd wat dat dit weekend geeft.”

Toestemmin­g

Of er de komende dagen veilig zal kunnen worden geschaatst, verschilt van plaats tot plaats. Ondiepe vijvers die uit de wind liggen, zullen zaterdag waarschijn­lijk een voldoende dikke ijslaag hebben. Maar op andere locaties kan het ijs dan nog altijd gevaarlijk dun zijn. Daarom wacht u best tot de gemeente toestemmin­g geeft om te schaatsen. Onder meer in Bree, Genk en Dilsen-Stokkem houdt het gemeentebe­stuur de ijsdikte van enkele schaatsvij­vers in de gaten.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Helemaal gerust in de dikte van het ijs van de Grote Platwijer in Zonhoven zijn Rube en Bob niet.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Helemaal gerust in de dikte van het ijs van de Grote Platwijer in Zonhoven zijn Rube en Bob niet.
 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Op de schaatswei­de in natuurgebi­ed Maaspark Negenoord wordt het ijs gemeten, en veel te dun bevonden.
FOTO MARK DREESEN Op de schaatswei­de in natuurgebi­ed Maaspark Negenoord wordt het ijs gemeten, en veel te dun bevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium