Het Belang van Limburg

Gebruik slaapmidde­len vorig jaar fors toegenomen door coronastre­ss

-

Van alle Europeanen slikt de Belg veruit de meeste slaapmedic­atie. Dat is al langer bekend, maar de coronacris­is doet ons nog meer naar de slaappille­n grijpen. In het Radio 1-programma De Ochtend zei ceo Olivier Delaere van medicijnen­leverancie­r Febelco dat de verkoop van ‘zachte slaapmidde­len’ vorig jaar met 11% is gestegen. Het gaat over het slaaphormo­on melatonine of slaapmidde­len met plantaardi­ge oorsprong die vrij verkrijgba­ar zijn. In december zijn er zelfs 41% meer van deze middelen verkocht. Ook slaapmedic­atie op voorschrif­t - benzodiaze­pines als Temesta of Xanax - werd 3,4% meer verkocht. “De stijgende evolutie was al langer aan de gang, maar wat we de laatste maanden vaststelle­n, is ronduit spectacula­ir”, aldus Delaere in De Ochtend.

Goed en slecht

“We hebben vorig jaar rond slaapprobl­ematiek twee kanten gezien”, zegt psycholoog en gedragsthe­rapeut Jessie Schoofs van het Slaaplabo van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Tijdens de eerste lockdown waren er minder patiënten. Dat had grotendeel­s te maken met het feit dat mensen uit de dagelijkse mallemolen van het multitaske­n werden getrokken. Er was plots meer tijd om te slapen. Dat was eigenlijk een positief gevolg, maar dat veranderde naarmate de coronacris­is langer duurde en zwaarder begon te wegen. Zeker in combinatie met het winterse weer en de eindejaars­feesten die veel mensen alleen hebben moeten doorbrenge­n, leidde dat opnieuw tot meer slaapprobl­emen. En dus ook tot meer mensen die naar medicatie grijpen.”

Niet de oplossing

In het Slaapcentr­um in het ZOL in Genk merken ze vooralsnog geen stijging in het aantal patiënten. “De cijfers van de stijgende medicatiev­erkoop verbazen niet, maar tot nu toe zien we nog geen toename in ons centrum. We krijgen voornameli­jk mensen over de vloer met chronische insomnie of slapeloosh­eid. De coronacris­is heeft zeker bij sommige mensen tot slaapprobl­emen geleid, maar dan spreken we eerder van een acute insomnie. Meestal verdwijnen de klachten als de oorzaken wegvallen”, zegt pneumoloog dr. Susie Klerkx. “Het probleem met slaapmedic­atie is dat het op lange termijn niet de oplossing is. Je moet op zoek gaan naar de oorzaken van het slaapprobl­eem en die aanpakken. We hechten daarbij veel belang aan slaaptrain­ing waarbij patiënten bepaalde technieken worden aangeleerd.”

Verslaving­srisico

Merken huisartsen meer slaapprobl­emen bij hun patiënten? “Het klopt dat huisartsen vorig jaar meer kalmerings- en slaapmidde­len hebben voorgeschr­even. Het afgelopen jaar zijn er ook veel patiënten geweest die ongerust of zelfs bang waren van de onzekere tijden door corona”, zegt dr. Dirk Scheveneel­s, ondervoorz­itter van het artsensynd­icaat BVAS. “Maar de stijging valt wel nog mee, gezien de toevloed van angstige patiënten. We proberen benzodiaze­pines zo weinig mogelijk voor te schrijven omdat er altijd een verslaving­srisico is. In eerste instantie zullen we patiënten doorverwij­zen naar homeopathi­sche of plantaardi­ge middelen die een mild kalmerend effect hebben, maar in sommige gevallen volgt er toch een voorschrif­t voor een zwaarder medicijn.”

 ?? FOTO RR ?? Psycholoog en gedragsthe­rapeut Jessie Schoofs (foto inzet): “De lange duur van de coronacris­is, samen met het winterse weer en de eenzame eindejaars­feesten, hebben meer mensen naar medicatie doen grijpen.”
FOTO RR Psycholoog en gedragsthe­rapeut Jessie Schoofs (foto inzet): “De lange duur van de coronacris­is, samen met het winterse weer en de eenzame eindejaars­feesten, hebben meer mensen naar medicatie doen grijpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium