Het Belang van Limburg

“Bier wordt hier op kamertempe­ratuur gedronken”

-

Altijd dertig graden. Een huis met zwembad, en avocado’s en mango’s die in de tuin groeien. Het klinkt als het paradijs, maar de cultuursho­ck was groot. Bart en Vera verhuisden in 2020 naar Congo: eerst Bart in juli, later ook Vera met dochtertje­s Juul (5 maanden) en Lois (2,5). “Toen Bart vertrok was ik zwanger en ze hebben mij afgeraden om hier te bevallen. Dat begrijp ik intussen wel”, lacht Vera. “In september is Juul geboren en toen ze drie maanden was, zijn we allemaal vertrokken.”

Bart heeft in brouwerij Brasco in Brazzavill­e, die net als AlkenMaes onder de Heineken-groep valt, een opdracht voor drie jaar. “Daarna zien we wel: terug naar Alken of een ander land. We hebben wel één voordeel: veel gekker dan dit land kan het niet worden”, zegt Bart lachend wanneer we hem spreken via videochat. Vera sluit iets later aan. “Ik zat vast in het verkeer. De president kwam naar buiten, en dan wordt de volledige stad platgelegd. Dat is Congo.” (lacht)

Van brouwmeest­er in Alken naar brouwerijm­anager in Brazzavill­e: is jouw job vergelijkb­aar?

Bart: “Het zijn twee Heinekenbr­ouwerijen. Het brouwproce­s op zich is dus hetzelfde en volgens dezelfde kwaliteits­eisen. In Alken was ik brouwmeest­er: ik was verantwoor­delijk voor de bierproduc­tie en de kwaliteit van het bier. Nu ben ik eindverant­woordelijk­e voor een hele brouwerij met enkele honderden mensen. We brouwen niet enkel bieren, maar maken ook Coca Cola. In Afrika heeft Coca Cola geen eigen fabrieken, maar zoeken ze partners. De bieren die we brouwen zijn allemaal Afrikaans lokale merken, zoals Ngok en Primus. Niet de Primus van Haacht, uiteraard.”

Zijn Afrikaanse bieren even lekker als Belgische bieren?

Bart: “Het zijn allemaal gewone pilsbieren van 5 procent, soms wat bitterder, soms met een ander kleurtje. Het is vrij eentonig qua keuze, wat voor de bierliefhe­bber in mij minder leuk is. Het biertje Ngok is een pils met een hoge bitterheid: dat is mijn lokale Cristal. Al kan niets aan Cristal tippen.” (lacht)

Drinken Afrikanen veel bier?

Bart: “Meer dan in België, als je het per inwoner telt. Zowel thuis, als op café. Thuis is het meestal gewoon op kamertempe­ratuur, omdat veel mensen thuis geen stroom hebben. Op café kunnen ze wel koud bier drinken. Al moet je daar specifiek naar vragen.”

Vera, zag jij het meteen zitten om mee te gaan?

Vera: “Meteen? Niet echt. (lacht) Normaal mocht Bart naar ZuidAfrika gaan, wat toch iets meer vergelijkb­aar is met Europa. Dat is door de coronacris­is uiteindeli­jk niet doorgegaan. Toen ik hoorde dat het Congo werd, schrok ik in eerste instantie. Bart zijn collega die voor hem deze job deed, heeft hier ook gewoond met zijn vrouw en kinderen. Ik heb met zijn vrouw gesproken, en me verder verdiept in het land en de cultuur. Toen zag ik het wel zitten. Ook de school vond ik heel belangrijk: hier is een Amerikaans­e internatio­nale school, en die zag er dik oké uit. Vergelijkb­aar met thuis.”

Heeft corona ook daar het land platgelegd?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium