Het Belang van Limburg

Prefamac ontwikkelt machine voor artisanale chocolatie­rs

- Guido Cloosterma­ns

Prefamac, de producent van machines voor de productie van chocolade, werkt aan een machine die een revolutie kan betekenen voor de sector. “Dankzij onze bean-to-barmachine krijgt de artisanale chocolatie­r veel meer mogelijkhe­den”, zegt CEO Myriam Schepers.

Vandaag gebruiken kleine ateliers vooral chocolade die afkomstig is van een van de grote producente­n, die de cacaobonen kopen, branden, vermalen en verwerken tot kant en klare chocolade. Die chocolade is de grondstof van de artisanale chocolatie­r. “Het is een bijzonder ambacht, maar het merendeel van de chocolatie­rs zal nooit zelf met de cacao als grondstof werken”, zegt CEO Myriam Schepers.

De voorbije jaren is er meer aandacht ontstaan voor het principe van bean to bar, van boon naar reep, waarbij de chocolatie­r veel eerder bij het proces betrokken is. “Door zelf de cacaobonen in te kopen, te roosteren, te vermalen, suiker toe te voegen en de chocolade in een mal te gieten, grijpt hij eerder in op het productiep­roces. Op die manier kan hij veel meer spelen met de complexite­it en variatie in smaken”, legt Schepers uit.

Nieuwe machine

Overschake­len naar bean-to-barproduct­ie is echter niet vanzelfspr­ekend. “Financieel is het voor de gemiddelde chocolatie­r niet haalbaar”, zegt Schepers. “Machines voor een bean-to-barproduct­ie kosten al gauw een half miljoen euro. Kleinere machines en bijbehoren­de grondstoff­en en recepturen zijn niet beschikbaa­r.” Daar komt nu veranderin­g in, dankzij een innovatiep­roject dat werd ondersteun­d door de provincie. Ingenieurs van Prefamac ontwikkele­n een bean-to-barmachine die eind dit jaar op de markt komt en zal verkocht worden voor ongeveer 10.000 euro. Prefamac werkt daarvoor samen met de Belgische chocoladep­roducent Belcolade, dochter van de internatio­nale groep Puratos. Speciaal voor de machine van Prefamac brengt Belcolade een gamma van half afgewerkte cacaobonen, in vakjargon ‘nibs’, op de markt. “De combinatie van onze Prefanibs-machine met het gamma van Belcolade maakt het voor artisanale chocolatie­rs mogelijk om op betaalbare manier eigen smaken te creëren en hun gamma uit te breiden”, aldus Schepers, die echt gelooft in het project.

Vooral export

Prefamac ontwikkelt en produceert al sinds 1988 machines voor de productie van chocolade, maar ook voor producente­n van koekjes, wafels, biscuits en cakes. Een van de grote klanten is Mondelez, fabrikant van de befaamde Oreokoekje­s. Het overgrote deel van de machines is bedoeld voor de export naar meer dan 100 landen, van India en Kazachstan tot de VS, Libanon en Vietnam. Zoals zovele bedrijven voelde ook Prefamac het voorbije jaar de impact van de coronacris­is. “Met vele slapeloze nachten als resultaat”, vertelt de CEO. “Maar dit jaar zal ik veel slaap kunnen inhalen. Het orderboekj­e voor 2021 zit goed vol, we zijn al aan het plannen voor 2022.”

Het project van Prefamac en Belcolade kreeg 50.000 euro innovaties­teun van de provincie Limburg. “Limburg zou daarmee wel eens het epicentrum van de Belgische chocolade-industrie kunnen worden”, aldus gedeputeer­de Tom Vandeput.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Gedeputeer­de Tom Vandeput en CEO Myriam Schepers.
FOTO RAYMOND LEMMENS Gedeputeer­de Tom Vandeput en CEO Myriam Schepers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium