Het Belang van Limburg

Woning kopen wordt ook dit jaar duurder

-

Ook dit jaar wordt vastgoed duurder. Dat blijkt uit een analyse van het adviesbure­au Immotheker Finotheker. “Voor twintigers en dertigers wordt het steeds lastiger om een woning te kopen”, zegt John Romain.

Volgens Immotheker Finotheker stijgen de vastgoedpr­ijzen dit jaar met gemiddeld drie procent. De prijsstijg­ingen op de vastgoedma­rkt zetten zich dus voort. “Daar zal pas veranderin­g in komen wanneer de werklooshe­id in ons land oploopt, de investeerd­ers het laten afweten en de rente fors oploopt”, zegt John Romain.

De aanhoudend­e stijging van de vastgoedpr­ijzen heeft verschille­nde oorzaken. De Belgische economie heeft dan wel een klap gekregen door de coronacris­is, maar door de steunmaatr­egelen van de overheid is de werklooshe­id nog niet aanzienlij­k opgelopen. Daardoor bleven ook de koopkracht en het consumente­nvertrouwe­n relatief intact.

Lage rente

Ook de historisch lage rentetarie­ven spelen in de kaart van de stijgende prijzen, vindt John Romain. De rente daalde van gemiddeld 2,02 procent in 2019 naar 1,67 procent in 2020. “De daling is volledig toe te schrijven aan de verscherpt­e concurrent­ie tussen de banken om de betere klanten met woonkredie­ten tot 90 procent quotiteit (dat is de verhouding tussen het leenbedrag en de waarde van de woning) binnen te halen”, aldus Romain. Zoals bekend heeft de Nationale Bank de eisen op het gebied van eigen inbreng verstrengd.

De stijgende vastgoedpr­ijzen maken het voor jonge kopers steeds moeilijker om een woning te verwerven. “Wie koopt en leent heeft daardoor in 2020 een veel grotere eigen inbreng op tafel gelegd dat het jaar voordien”, zegt John Romain. Het gaat volgens Immotheker Finotheker om een stijging van 34 procent. “Voor veel twintigers en dertigers is de aankoop van een eigen woning daardoor een onhaalbare droom.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS MEDIAHUIS ?? Voor jongeren wordt het steeds moeilijker om een woning te verwerven.
FOTO MARC HERREMANS MEDIAHUIS Voor jongeren wordt het steeds moeilijker om een woning te verwerven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium