Het Belang van Limburg

Vooruit: alles op steroïden!

- Marcel GRAULS

De uitdrukkin­g staat nog niet elke dag in de krant maar wel op de nieuwssite­s: ‘op steroïden’, waar we vroeger ‘in het kwadraat’ schreven voor ‘veel groter’, ‘veel dikker’, ‘veel sterker’, ‘veel indrukwekk­ender’. Wilt u iets ‘boosten’ zet het dan ‘op steroïden’. Zo bijvoorbee­ld de ‘Green Deal’ van Europa, om de klimaatver­andering op te vangen.

Het nieuwe gebruik komt rechtstree­ks uit het hedendaags­e Amerika van Donald Trump, een Republikei­n ‘op steroïden’.

Het woord is op het einde van de negentiend­e eeuw door Franse chemici met klassiek Grieks in elkaar geknutseld, met als grondwoord ‘stereos’ (voor vast, hard, sterk), samen met ‘ana bollein’, ‘naar boven gooien’.

Anabole steroïden hebben zowel therapeuti­sche als prestatiev­erhogende capaciteit­en, vandaar het gebruik in de sport.

Zo vinden we in ‘Het Belang van Limburg’ in juni 1968 al een artikel over steroïden en levensmidd­elen: ‘Aspecten van steroïd metabolism­e bij zwaarlijvi­ge personen onder verschille­nde voedingsvo­orwaarden’, zoals de Leuvense studie van een dokter uit Leut heet. Zijn Limburgse enquête - met 120 medewerker­s bracht aan het licht: ‘Wij moeten die mensen leren eten’. Zoveel vet!

Op de Olympische Spelen in Munchen staan in augustus 1972 ocharm twintig laboranten klaar om de atleten te controlere­n. In 2000 moet na het WK Veteranen zelfs een ‘anabolica–oma’ nog haar gouden plak inleveren.

In de voorbij maanden: Loekasjenk­o is ‘een soort Poetin op steroïden’. Dit stadsgezic­ht is een Manhattan ‘op steroïden’. Hij zag eruit als Mel Gibson ‘op steroïden’. En dan komt onvermijde­lijk: vaccinatie-ontwikkeli­ng ‘op steroïden’.

“De coronacris­is heeft de Green Deal op steroïden gezet.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium