Het Belang van Limburg

Marktkrame­rs slaan alarm: “Onze klanten durven niet meer buitenkome­n”

- Beau Melders

Al 52 jaar is Bilzenaar Freddy Wijffels (74) een begrip op de Limburgse markten. Sinds zijn 23ste staat hij wekelijks met zijn kraam in Bilzen, Genk, Hasselt of Sint-Truiden. Zelf zegt hij de oudste zelfstandi­ge marktkrame­r van het land te zijn. “Intussen kent iedereen mij wel, ik maak dan ook altijd het meeste lawaai. Ik ben begonnen met zeven emmers, tot de nok vol met schroeven. Daarna ben ik overgescha­keld op herenaan en dameskledi­ng voor de grotere maten. Maar nu het einde van mijn carrière nadert, vrees ik voor de toekomst van onze stiel.”

Klanten op leeftijd

Zoals zoveel sectoren kampen ook de markten met een zware terugval door corona. “Er is nauwelijks nog verkoop”, zegt Alfred Tschernezk­aja (63) van de Nationale Vrije Marktkrame­rs Vereniging. “Vandaag verdiende ik nog geen 100 euro. Zo heb ik bijna meer kosten dan inkomsten. Velen zitten nog maar aan 40 procent van hun omzet in vergelijki­ng met voor corona, sommigen moeten het met nog minder doen. Het probleem is dat de mensen niet meer buitenkome­n. Onze klanten zijn voornameli­jk mensen op leeftijd, die blijven nu binnen uit angst om besmet te raken. Jonge mensen komen alleen als toeristen kuieren, kopen doen ze op het internet. Wij met textielwar­en zien daardoor zwarte sneeuw.” Dat bevestigt ook Freddy Wijffels. “De jongste tijd is het niet meer te doen. Er zijn collega’s die in één dag nog geen 50 euro binnenhale­n. Daar kan je niet van leven. Sommigen doen de moeite niet eens meer om op te bouwen.

Overal staan een pak minder kramen. De kledingkra­mers zien het meeste af. Maar de mensen komen eigenlijk gewoon niet meer naar de markt. Als het zo doorgaat, blijven er alleen nog de vleesen viskramen over.”

Steun

Gemeenten proberen de lokale verkoop wel aan te zwengelen. De afgelopen maanden waren er heel wat initiatiev­en om de ambulante handelaars te ondersteun­en. Wie op de Tongerse donderdagm­arkt inkopen deed, maakte kans op 75 euro. Ook Sint-Truiden trekt maandelijk­s 2.500 euro uit om de lokale shopper te belonen. In Bilzen kunnen marktgange­rs dan weer stempels verzamelen voor een gratis tas (afhaal)koffie. Freddy is vol lof over die gemeenteli­jke initiatiev­en. “De gemeenten doen echt hun best om mensen te trekken. Daar valt niet over te klagen. Maar het baat niet. Door corona blijven onze klanten weg. De sluiting van de horeca speelt daar ook zeker in mee. Zolang die dichtblijf­t, verkopen wij stukken minder. We moeten de mensen weer buiten krijgen. Het is hier veilig in de buitenluch­t.”

Opvolging

Eind maart breekt de Bilzenaar na 52 jaar zijn kraam definitief af. Dat doet hij met enige bezorgdhei­d. “De markt is al lang niet meer wat het geweest is. Daarvoor is de concurrent­ie te groot geworden. Maar ook de opvolging baart zorgen. Er komen geen nieuwe, jonge marktkrame­rs meer bij. En dat terwijl steeds meer vedetten zoals ikzelf afzwaaien. Mijn zonen Danny en Geert staan wel nog op de markt, maar die zijn zo door mij grootgebra­cht. Ik ben bang voor het voortbesta­an van onze sector.” De Nationale Vrije Marktkrame­rs Vereniging ziet hetzelfde probleem rond opvolging.“Dat is al enkele jaren bezig. Nieuwe of jonge marktkrame­rs beginnen er bijna niet meer aan, omdat er geen boterham meer mee te verdienen valt. Wie er toch bijkomt, doet dat meestal in bijberoep. Kramers met voedingswa­ren zullen blijven bestaan, die doen het relatief goed. Maar met andere artikelen? Ik weet het niet, er komt al maanden niets meer bij.”

Veel marktkrame­rs draaien vandaag amper 40 procent van hun omzet van voor corona. Het water staat velen aan de lippen. “Als het zo doorgaat, blijven alleen nog de vlees- en viskramen over”, vreest Freddy Wijffels (74) uit Bilzen. “Er zijn collega’s die in één dag nog geen 50 euro binnenhale­n. Daar kan je niet

van leven”

Freddy Wijffels

Marktkrame­r

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Freddy Wijffels stopt eind maart op zijn 74ste na 52 jaar met zijn kraam. “Nu het einde van mijn carrière nadert, vrees ik voor de toekomst van onze stiel.”
FOTO SVEN DILLEN Freddy Wijffels stopt eind maart op zijn 74ste na 52 jaar met zijn kraam. “Nu het einde van mijn carrière nadert, vrees ik voor de toekomst van onze stiel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium