Het Belang van Limburg

Man rijdt agenten aan

-

RECHTBANK MAASMECHEL­EN

De procureur eiste gisteren een celstraf van 18 maanden voor een Maasmechel­aar die twee politieman­nen aanreed tijdens een vluchtpogi­ng. “U hebt het leven van twee agenten in gevaar gebracht”, sprak de Tongerse rechter.

Op 29 november vorig jaar werd de politie gecontacte­erd door de tante van de man. De Maasmechel­aar zou al enkele dagen ruzie zoeken met zijn familie en daarbij ook wagens van familieled­en beschadige­n. Zo was de man de dag voor de feiten ingereden op de auto van zijn tante.

De agenten wilden de man een bezoekje brengen om hem te verhoren, maar de man weigerde om zijn woning te verlaten. “Hij stond in bloot bovenlijf te roepen en te tieren”, zo sprak de raadsman van de politieage­nten die zich burgerlijk­e partij stellen. “Toen de man uiteindeli­jk naar buiten reed met zijn wagen, kwam de tweede combi net toe. Hij stond dus geblokkeer­d op een smalle kiezelweg.” De beklaagde panikeerde bij het zien van de politie en zette zijn wagen in achteruit. “Hij reed zichzelf daarbij klem tegen een betonnen schutting.” De man deed zijn deuren op slot waardoor een van de agenten het venster aan de passagiers­kant insloeg met een wapenstok. De andere agent probeerde het portier te openen. “Op dat moment schoot het voertuig in gang en werd een agent meegesleur­d”, aldus de advocaat van de slachtoffe­rs.

De man probeerde vervolgens een tweede keer te vluchten. “Daarbij werd nog een andere inspecteur geraakt door de auto. De agenten hebben uiteindeli­jk dekking gezocht achter de garageboxe­n. Ze vreesden voor hun leven.” Uiteindeli­jk loste een van de agenten een schot en kon de man uit de auto gehaald worden.

De procureur wijst op de alcoholen drugsversl­aving in combinatie met zijn psychische problemati­ek. Er wordt een celstraf van achttien maanden met probatieui­tstel gevraagd. De advocaat van de Maasmechel­aar kan akkoord gaan met een probatieui­tstel. “Die man moet geholpen worden maar hij heeft nooit de intentie gehad om iemand te verwonden”, zo klonk het. “Hij wilde tabak gaan halen en werd verrast door de politiedie­nsten die hem stonden op te wachten. Toen is hij in volledige paniek geraakt. Dit kadert in zijn psychische problemen.”

In totaal wordt er volgens de advocaat van de Maasmechel­aar een schadeverg­oeding van 11.000 euro gevraagd, verdeeld onder de vier betrokken agenten. “Maar dat moet genuanceer­d worden.”

Vonnis volgt op 24

februari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium