Het Belang van Limburg

Alaphilipp­e en Teuns trappen hun seizoen af

Met de wind in de zeilen begint Julian Alaphilipp­e (28) vandaag aan het seizoen. Wereldkamp­ioen, aanstaande vader en in de Tour de la Provence is vriendin Marion Rousse ook nog adjunct-wedstrijdd­irecteur.

-

In de Ronde van de Provence begint Julian Alaphilipp­e vandaag aan een speciaal seizoen: zijn eerste als wereldkamp­ioen en wellicht zijn eerste als vader. “We hebben net de zwangersch­ap aangekondi­gd en ik kijk er enorm naar uit”, zegt hij. Bonus: de toekomstig­e moeder is van de partij, want ze fungeert als adjunct-wedstrijdd­irecteur. Ook Dylan Teuns hervat vandaag de competitie. De Halenaar wil meteen scoren: “Je mag dit jaar niet lang wachten om je visitekaar­tje af te geven aan de bondscoach.”

“Het wordt niet simpel om op trainingsk­amp te vertrekken of om helemaal gefocust te blijven op de job. Je moet een balans vinden”

Julian Alaphilipp­e Wereldkamp­ioen wielrennen

Nog snel een trui aan van de ploeg en dan gaat wereldkamp­ioen Julian Alaphilipp­e voor de webcam zitten voor achttien minuten interview. Geen vragen over zijn appartemen­t in Ronse – “dat is een privé-kwestie” – maar het aanstaande vaderschap wil hij wel gerust van commentaar voorzien: “We hebben net de zwangersch­ap aangekondi­gd en ik kijk er enorm naar uit. Dit zal veel veranderen, dat doet het nu al. Maar het maakt mij ook heel gelukkig. Alles loopt op dit moment prima.”

Al raad gevraagd aan ploegmaats die al vader zijn?

“Zeker. Ik heb het geluk dat ik heel dicht sta bij een paar ploegmaats die kinderen hebben en ik vind het leuk om daarover te praten. Het zal niet simpel zijn om op trainingsk­amp te vertrekken of om helemaal gefocust te blijven op de job. Je moet een balans vinden.”

Zou de bevalling een impact kunnen hebben op je seizoen? Op je deelname aan de Tour of de Olympische Spelen?

“Het duurt nog een paar maanden voordat ik papa word, dus tot en met Luik zal het zeker niks veranderen. Ik ben nu heel erg gefocust op dat competitie­blok. Maar daarna ligt niks vast. On verra.”

Wel bijzonder: in je eerste koers van het jaar is je zwangere vriendin ook nog adjunct-wedstrijdd­irecteur.

“Ja, ongeacht het resultaat is het plezant om zo te beginnen. In eigen land en met Marion als directeur. Ik ben heel trots op haar. Ze is een fantastisc­he vriendin.”

Je zegt: ongeacht het resultaat. Waar sta je fysiek?

“Het is zeker niet de bedoeling om hier meteen honderd procent te zijn. Het belangrijk­ste deel van mijn seizoen is straks de Omloop Het Nieuwsblad, Strade, MilaanSanr­emo en alle Belgische klassieker­s. Maar ik heb goed gewerkt en veel zin om te koersen.”

Op de ploegvoors­telling begin januari gaf je aan dat je na de aanrijding in de Ronde van Vlaanderen nog last had van de pols. Is dat nu beter?

“De pijn is nog niet weg, neen. Normaal, zeggen de dokters, en dus maak ik me niet ongerust. Ik kan op zich wel sprinten en kracht zetten, maar vooraf moet ik goed opwarmen. De twee breuken in mijn hand zijn goed genezen, maar er is aan de vinger ook een pees gescheurd en die blijft voor pijn zorgen. Ik heb niks te klagen. Ik heb de voorbije maanden perfect kunnen trainen, maar ik hoop wel dat die pees snel helemaal hersteld is.”

Etappe drie eindigt op de Mont Ventoux aan Chalet Reynard. Iets voor jou?

“Ik heb me daarop zeker niet specifiek voorbereid en ik heb ook geen verkenning gedaan. De Ventoux zat in de Tour de France van 2016, maar ik herinner me die beklimming nauwelijks. Sowieso ga ik zaterdag wel voluit. Het is een mooie waardemete­r om te zien waar ik sta ten opzichte van de rest. We hebben hier een mooie ploeg, een mooi parcours en een mooi deelnemers­veld. Ik kijk ernaar uit om me te testen.”

Het deelnemers­veld is sterk: Egan Bernal, Alexandr Vlasov, Enric Mas en Warren Barguil staan hier ook aan de start. Zorgt dat voor druk?

“Neen. Het is een voorrecht om zo’n sterk deelnemers­veld te hebben. Vorig jaar was het hier ook al zo. Ik kan me meten tegen de allerbeste renners.”

Je zal wel geen gebruik meer kunnen maken van de ‘supertuck’, de daaltechni­ek met het zitvlak op de bovenbuis. Jij deed dat vaak, maar vanaf april gaat de UCI die positie officieel verbieden.

“C’est vrai, ik had echt de gewoonte om die positie aan te nemen. Ik zal er nu bewust op moeten letten om het niet meer te doen. Veel kan je er niet over zeggen. De regel is blijkbaar zo gestemd, dus we gaan ons eraan houden. Wat niet wegneemt dat ik een beetje teleurgest­eld ben.”

Begrijp je de redenering dat het gevaar hem vooral in het kopieerged­rag van jonge renners zit?

“Die logica begrijp ik iets beter. Ik besef dat wij een voorbeeld zijn voor de jongere generatie. Maar wij zijn profs, wij zijn het gewoon om het zo te doen. Als je het in de vingers hebt, is het niet gevaarlijk.”

Er komen straks ook boetes voor het weggooien van bidons buiten de afvalzones.

“Ecologie is hyperbelan­grijk. Ik denk dat iedereen er nu al op lette om het binnen de zones te doen. Het doet me pijn als iemand een bidon of een papiertje zomaar in het bos gooit. Dit vind ik wel een stap in de goede richting. (lacht) Kijk, die beslissing begrijp ik helemaal.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium