Het Belang van Limburg

Gignac werd verstoten in Europa, maar in Mexico is tijger naar hem genoemd

- Wim Conings

Het zou best kunnen dat zijn naam geen belletje meer doet rinkelen. André-Pierre Gignac (35) is immers al zes jaar weg uit Europa. Maar donderdag moet hij Tigres, de eerste Mexicaanse club ooit in de finale van het WK voor clubs, tegen Bayern München naar de zege leiden. Nadat de zigeunersz­oon nooit helemaal gewaardeer­d werd in Frankrijk, leeft hij nu als God in Mexico, waar ze zelfs al een tijger naar hem vernoemd hebben.

Niemand begreep het. André-Pierre Gignac had goals aan de lopende band gemaakt bij Marseille. Hij kon naar Inter, Lyon of het grote geld gaan scheppen in Qatar, Dubai of China. Klaar voor nog één grote slag op zijn 29ste. En toen bleek dat de Franse internatio­nal voor Tigres gekozen had, voor een relatief bescheiden loon van een miljoen per jaar. Niet eens de grootste ploeg in het in Europa onbekende Mexico, waar hij de eerste Fransman wordt sinds 1996. Gignac geeft eerlijk toe dat hij “niets weet van het land”. Maar de gedachte om een pionier te worden, spreekt hem wel aan. Tot dan had Gignac alleen maar in Frankrijk gespeeld. Als Gitan, zoon van een zigeuner, is de scheiding van zijn ouders de enige reden dat hij bespaard blijft van het rondtrekke­n met woonwagens en opgroeit in het kleine Fos-surMer. Bij Lorient, Toulouse en Marseille presteert hij met ups and downs. Het ene jaar is hij topschutte­r, het andere komt hij in het nieuws omdat zijn ontslagen poetsvrouw hem voor de rechter daagt en staat hij geblesseer­d en met overgewich­t aan de kant. Elke week opnieuw heffen de fans hetzelfde spreekkoor aan: “Een Big Mac voor Gignac!” Bondscoach Didier Deschamps noemt hem tegenover zijn makelaar Jean-Pierre Bernès in een gelekt telefoonge­sprek “un boulet. Een dood gewicht. Geef me eender wie in zijn plaats. Het kan alleen maar beter zijn.”

Taco’s, baby’s en tijgers

Iedereen is het er na zijn transfer naar Mexico over eens: we zullen nooit nog wat horen van AndréPierr­e Gignac. Alleen doet hij het in zijn eerste jaar in Monterrey zo goed dat uitgereken­d Deschamps Gignac weer oproept voor de Franse nationale ploeg en hij in de finale van het EK 2016 nog bijna de held wordt. De bal spat uiteen op de paal, Frankrijk verliest en Europa en Deschamps verliezen Gignac weer uit het oog. En missen hoe zijn verhaal almaar waanzinnig­ere proporties aanneemt. Eén jaar later vernoemt de lokale zoo van Monterrey hun eerste Bengaalse tijger naar Gignac. Fans hebben zijn gezicht op hun lichaam getatoeëer­d. Als hij in 2018 een freestylet­oernooi bezoekt, ontstaat er chaos omdat de politieage­nten die de orde moeten bewaren zelf een handtekeni­ng komen vragen. In 2019 krijgen veertig Mexicaanse baby’s zijn naam. “Ik zie mijn naam hier op de meest vreemde plaatsen”, aldus Gignac bij L’Équipe. “Nog niet zo lang geleden zag ik dat ze op straat ook Tacos Gignac verkochten. Ik schaam me er een beetje voor, ik heb het ook totaal niet onder controle.”

Nooit meer naar Europa

De enige Europeaan in de ploeg van Tigres is er in zes jaar tijd uitgegroei­d tot topschutte­r aller tijden met liefst 147 goals in 246 wedstrijde­n. Dankzij hem speelt Tigres vier keer kampioen op vijf jaar, meer titels dan ze het de 55 jaar zonder hem behaald hebben. Dankzij hem wint het ook voor het eerst de Amerikaans­e Champions League en is het nu de eerste Mexicaanse ploeg ooit in de finale van het WK voor clubs. Gignac scoorde de winnende goals in zowel de kwartfinal­e als halve finale. De uitgeweken Fransman heeft intussen de Mexicaanse nationalit­eit aangevraag­d en zegt dat zijn zoon Eden later voor Mexico zal spelen. Als het hem lukt met Tigres Bayern München te kloppen, zal hij zich nog wat meer onsterfeli­jk maken. Maar naar Frankrijk of Europa terugkeren zal hij nooit meer doen, vertelde hij. Ook na zijn carrière niet. De zigeunersz­oon heeft zijn thuis gevonden.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Nadat de zigeunersz­oon nooit helemaal gewaardeer­d werd in Frankrijk, leeft André-Pierre Gignac nu als God in Mexico.
FOTO AFP Nadat de zigeunersz­oon nooit helemaal gewaardeer­d werd in Frankrijk, leeft André-Pierre Gignac nu als God in Mexico.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium