Het Belang van Limburg

“Onuachu doet het toch weer”

- Kristof Liberloo

Onze huisanalis­t Jacky Mathijssen trok naar de Luminus Arena voor zijn aparte kijk op de Limburgse derby. “Heynen speelt beter als Hrosovsky naast hem staat”, aldus de Limburgse coach.

EERSTE HELFT

“Wonder dat het 0-0 staat”

“De openingsfa­se is helemaal voor KRC Genk. Het speelt met vier achterin, maar de backs staan wel erg hoog. Dat is een risico, want je hebt nu geen derde centrale verdediger als back-up meer. Maar het werkt wel, iedereen voelt zich bij Genk comfortabe­l aan de bal, het is een wonder dat het nog 0-0 staat. Het enige wat Racing op dit moment niet goed doet, is afwerken.” “STVV ligt zwaar onder druk in de beginfase, het krijgt de ruimtes niet belopen. Wat ik zou veranderen? De twee STVV-spitsen diep zetten en ver uit mekaar, niet achter mekaar. Dan moet Genk een keuze maken: man tegen man spelen of Heynen achteruit halen. STVV moet het middenveld gewoon prijsgeven en de lange bal zoeken. Dat is mijn idee, maar Peter Maes denkt er misschien anders over, hij wil mogelijk de storm laten overwaaien en nadien beter in de match komen.” “KRC Genk voetbalt sterk vanuit zijn structuur, maar als het zo makkelijk gaat, vergeten spelers die structuur wel eens en verdwijnen de mooie combinatie­s. Het voetbal van KRC Genk verwatert, waardoor het zich minder zeker aan de bal voelt en STVV iets makkelijke­r de ruimtes benut en ook in de match komt met de rust in zicht. Het levert Nazon een eerste echte kans op, maar hij trapt te veel op kracht, zo een bal moet je duwen en wegleggen.

TWEEDE HELFT

“Eén infiltrati­e van Heynen was genoeg”

“STVV schuift een beetje hoger na de pauze. Dat heeft niet met de pas ingekomen Caufriez te maken. Het levert wel meteen een grote mogelijkhe­id op voor Nazon. Die doet alles weer op kracht, ook richting doel schieten. Opnieuw te wild, net als voor de rust. Bij Genk zou ik Luca Oyen graag aan het werk zien. Dat Van den Brom zijn smaakmaker­s Ito en Bongonda laat staan, begrijp ik, maar Oyen zou wel in de plaats van Toma kunnen komen. Die speelt niet zijn beste match.” “Voor Dessers moet het ook een klapje zijn dat hij op de bank blijft plakken. Je zou toch verwachten dat hij in een bekermatch als deze zijn kans zou krijgen.” “Genk voert in de slotfase dan toch de forcing. Eerst vond Ito Teixeira nog op zijn weg. Er was protest voor handspel, maar zoals ik het zag, had Teixeira de handen voor het lichaam, dat is ook wat de ref aangaf. Even later scoort Racing dan toch, dankzij een goede infiltrati­e van Heynen. In de eerste helft heb ik dat bijna niet gezien van hem, omdat hij naast Thorstvedt meer zekerheid moest inbouwen. Ik denk dus dat Heynen meer complement­air is met Hrosovsky, die bij balverlies discipline toont. Heynen bedient Onuachu, die alweer beslissend is voor Genk. Toch een fenomeen, hoor.”

SLOTCONCLU­SIE

“Kwalificat­ie is mentale boost”

“KRC Genk speelde in het begin een twintigtal minuten echt goed. John van den Brom had het vooraf over het feit dat het één minuut voor twaalf was, ik weet niet waarom. Genk moet er alleen voor zorgen dat die twintig sterke minuten langer aangehoude­n worden in de toekomst. Deze kwalificat­ie zal een mentale boost geven en is een vangnet voor mocht de top vier misgelopen worden. Al mag Racing daar niet vanuit gaan. STVV op zijn beurt had graag gestunt, maar dat is niet gelukt, ondanks twee degelijke kansen voor Nazon. De Kanaries kunnen zich nu richten op de competitie. Ik geloof nooit dat ze nog in de problemen komen, dus moet er nu al gewerkt worden naar volgend seizoen.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Jacky Mathijssen woensdag in een lege Luminus Arena. “STVV kan zich nu op de competitie en volgend seizoen focussen.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Jacky Mathijssen woensdag in een lege Luminus Arena. “STVV kan zich nu op de competitie en volgend seizoen focussen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium