Het Belang van Limburg

“Deze prestatie én zege moeten enorme boost geven”

- Marnik Geukens

John van den Brom slaakte een zucht van verlichtin­g na de derby. Niet alleen plaatste KRC Genk zich voor de kwartfinal­es, zijn ploeg vond bij momenten ook haar voetbal terug.

Genk deed woensdagav­ond in de openingsfa­se met STVV, wat Anderlecht zondag nog met hen had gedaan: de tegenstrev­er vruchteloo­s achter een ongrijpbar­e bal doen lopen. “We ontwikkeld­en weer een hoog tempo”, stelde Van den Brom vast. “We speelden veel secuurder en er was erg veel beweging. Jammer genoeg maakten we enkele kansen niet af en kregen we daarna een terugval Daarom wil ik dit ook nog geen referentie­match noemen. Anderzijds stonden we goed, gaven we weinig weg en sloegen we in de slotfase alsnog verdiend toe.”

Lange poten van Onuachu

Met dank aan een enorme inspanning van zijn nieuwe aanvoerder. “Schitteren­d hoe Bryan Heynen, die rol invulde. En je weet bij zo’n voorzet dat Onuachu er zijn lange poten kan tegenzette­n. Fenomenaal, toch? We hadden die goal verdiend. Deze overwinnin­g moet de hele groep om verschille­nde redenen een boost geven.” “Ten eerste weten we dat we niet alleen onszelf, maar ook onze supporters een groot plezier doen met deze overwinnin­g. (lacht) Ik denk dat we ons donderdag weer aan appeltaart mogen verwachten. Ik heb mezelf langs de lijn ook even de vraag gesteld: ‘Wat zou dit gegeven hebben in een vol stadion?’ Het vuurwerk na rust zegt alles over hoe deze wedstrijd hier beleefd wordt.”

Maar Van den Brom zag nog meer plusjes. “Heel veel spelers hebben hun kans gegrepen. McKenzie deed het schitteren­d, hij speelde met Cuesta één op één tegen de Truiense spitsen. Ook Uronen was scherp, Toma is erg vast in de passing en Hrosovsky viel sterk in. Ik heb het al vaker gezegd: we hebben veel kwaliteit in de kern. Dat is opnieuw bewezen. Het liep ook goed in de 4-3-3. Jullie weten dat dit mijn favoriet systeem is, al hangt alles af van de uitvoering. Ook met drie achteraan kan je voor een extra middenveld­er zorgen.”

Maes groot in verlies

Collega Peter Maes was groot in het verlies.

“Dat we in het eerste gedeelte van de match zo ver achteruit moesten, had alles met de kracht van Genk te maken. Ze ontwikkeld­en met veel beweging een hoog tempo. Terwijl we zelf de bal te snel kwijt waren. Daar moeten we nog beter in worden. Ik vind het knap hoe we na de rust de wedstrijd in evenwicht brachten en ook enkele kansen creëerden. Tot Heynen met zijn loopactie in de slotminute­n het verschil maakte. Heel jammer, omdat we ons zo goed in de match hadden geknokt.” Maes had Mboyo en Brüls verrassend op de bank gelaten. “Mboyo miste een beetje frisheid, Brüls heeft soms nog moeite met de terugkeer naar het tempo in 1A. Dat is niet abnormaal, we hebben héél veel gegeven in de loodzware maand januari.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? John van den Brom: “Heel veel spelers hebben hun kans gegrepen.”
FOTO JEFFREY GAENS John van den Brom: “Heel veel spelers hebben hun kans gegrepen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium