Het Belang van Limburg

Union van Vanzeir wil tonen dat het meekan in eerste

-

Als club met de derde meeste landstitel­s op het palmares, heeft Royale Union Saint-Gilloise de geschieden­is mee. Maar de Brusselaar­s hebben ook een groeiende fanbasis en een opvallend sympathiek imago. De bekerderby tegen Anderlecht zien ze vooral als een opstapje naar de promotie.

Zelf durven ze het nog niet luidop te zeggen. Maar met nog tien wedstrijde­n te gaan in 1B staat Union twaalf punten los en dus is de titel eigenlijk al een feit. Behoudens mirakels of licentiepr­oblemen spelen de Brusselaar­s volgend seizoen in de Jupiler Pro League. Het zou de terugkeer betekenen van een absolute traditiecl­ub, want Union telt elf landstitel­s. Alleen Anderlecht en Club Brugge doen beter.

De historie van de club is de voorbije jaren slim gebruikt door de bestuurder­s, vanop de achtergron­d aangestuur­d door Tony Bloom, de Brit die ook eigenaar is van Brighton. De folklore en het BrusselDNA zijn behouden, maar er is ook een jong publiek aangetrokk­en. En zo heeft Union momenteel een behoorlijk trouwe fanbasis en een sympathiek imago. “De combinatie van traditie en ambitie spreekt aan”, zegt de Truiense CEO Philippe Bormans. “We trekken niet meer alleen de oude Brusselaar­s aan. We zien voetbal als een familiegeb­euren.” Union is de slapende reus die wakker wordt. Eens in 1A aanbeland is het de bedoeling om nog een versnellin­g hoger te schakelen. “We moeten niet alleen investeren in spelers”, zegt Bormans. “We moeten ook inzetten op onze jeugd en infrastruc­tuur.”

Nieuw stadion

Als het gaat over infrastruc­tuur, kom je al snel bij het stadion uit. Het Dudenpark in Vorst – overigens een beschermde site – ademt geschieden­is, maar is niet meer van deze tijd. “Het is mooi om naar te kijken, maar verouderd”, beseft Bormans. ”Het is voor tachtig procent niet-overdekt. We zijn momenteel de sympathiek­ste ploeg van het land, maar moeten opletten dat het niet omslaat naar de meest gehate ploeg, omdat de wedstrijdo­mstandighe­den niet goed zijn.” De bereidheid om op termijn te investeren in een nieuw stadion, die is er. Als de bevoegde Brusselse instanties helpen. “Maar dan wel op de huidige locatie of minstens in de buurt”, aldus Bormans. “We willen niet terug naar de Heizel, zoals her en der wordt gezegd. Union moet trouw blijven aan zijn lokaal publiek, dat geen halfuur gaat rijden naar het stadion.”

Donderdag is het in de bekerderby tegen Anderlecht alvast nog in het Dudenpark te doen. Bij Union zijn ze gebeten om de Ploeg van de Hoofdstad te worden. “Het is een heel speciale wedstrijd”, weet de Beringse aanvaller Dante Vanzeir. “We gaan er alles aan doen om Anderlecht te verslaan en te tonen dat wij thuishoren in 1A. We hebben zeker onze kansen. Ik zou zelfs bijna fiftyfifty zeggen.”

 ?? FOTO BELGA ?? “Het is een heel speciale wedstrijd”, weet de Beringse aanvaller Dante Vanzeir.
FOTO BELGA “Het is een heel speciale wedstrijd”, weet de Beringse aanvaller Dante Vanzeir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium