Het Belang van Limburg

“Mijn plan? Meteen scoren”

- Rob Rodiers

Vorig voorjaar stond Dylan Teuns er meteen. Maar goed ook, want dankzij een tijdritzeg­e in de Ruta del Sol poetste hij nog voor de coronabrea­k de nul van de tabellen. “Hopelijk kan ik dat kunstje overdoen”, zegt de Halenaar aan de vooravond van zijn eerste koers, de Tour de la Provence.

De Tour de la Provence is de tweede rittenkoer­s op West-Europese bodem nadat de Ster van Bessèges vorige week met de primeur ging lopen. De vierdaagse door het zuiden van Frankrijk stelt de renners meteen op de proef, met twee pittige heuvelritt­en, een afsluitend­e sprintetap­pe en – op zaterdag – zowaar een aankomst op 1.419 meter. De streep ligt dan getrokken nabij Chalet Reynard, zo’n zes à zeven kilometer onder de eigenlijke top van de Mont Ventoux.

“Die derde rit wordt allesbepal­end voor het klassement”, weet Dylan Teuns (Bahrain Victorious). “Dat is ieder jaar weer het spannende: je weet van jezelf wat je er allemaal voor gedaan en gelaten hebt, maar je weet niet hoe jouw conditie zich verhoudt tot die van de concurrent­ie. Wel, zaterdagav­ond zal ik een pak slimmer zijn. Laat ons hopen dat die rit me veel positiefs geeft om op verder te bouwen.”

Jouw nieuwe ploegleide­r, Rolf Aldag, spreekt over ‘een offensieve strategie vanaf het begin’.

Teuns: “Daar kan ik me perfect in vinden. Het plan bestaat erin meteen te scoren. Het is belangrijk om van die vervelende nul af te zijn, zowel achter mijn eigen naam als die van de ploeg. Men kijkt niet enkel naar mij om te presteren. We hebben meerdere ijzers in het vuur: Wout Poels, nieuwkomer Jack Haig…”

Over nieuwkomer­s gesproken, in het tussenseiz­oen is er aardig wat veranderd binnen de ploegstruc­tuur. Cosponsor McLaren vertrok, net als sportief manager Rod Ellingwort­h (terug naar INEOS Grenadiers, nvdr) en ploegleide­r Tristan Hoffman kreeg geen contractve­rlenging. Voel je je nog thuis bij de ploeg waar je de voorbije zomer bijtekende?

“Toch wel. Op zich is er niet veel veranderd. Rod, met wie ik goede gesprekken kon voeren, is er niet meer. Maar Vladimir Miholjevic, die is opgeklomme­n in de hiërarchie, zet de ingeslagen weg nu gewoon verder. Met Neil Stephens en Rolf Aldag zijn er twee nieuwe ploegleide­rs bijgekomen. Met laatstgeno­emde, met wie ik dit voorjaar vaak zal samenwerke­n, heb ik een goede klik. Zo hebben Aldag en ik vorige week lange tijd met elkaar aan de lijn gehangen om de Tour de la Provence door te spreken.”

Sinds je overstap naar Bahrain in 2019 ben je de enige Belgische renner in loondienst. Heb je soms geen nood aan een goed gesprek in je moedertaal?

“Oh, maar ik heb de Nederlande­rs Poels en Inkelaar, met wie ik een boompje kan opzetten. Dat is een keer plezant, ja… Maar eigenlijk heb ik bewust voor het internatio­nale karakter van de ploeg gekozen. Sinds ik prof ben, heb ik nooit voor een Belgisch team gereden. Ik heb geen enkele moeite met Engels als voertaal en hou wel van de diversitei­t binnen het team.”

Je spreekt van ‘vroeg scoren’. Dat zal dit jaar nodig zijn, met een olympische wegrit en een WK in eigen land in het verschiet.

“Klopt, als renner moet je dit jaar niet te lang wachten met een visitekaar­tje af te geven aan de bondscoach. En al zeker niet in België. Het voorjaar zal belangrijk zijn. Wie zich niet kan laten gelden, heeft een probleem. Ik voel me er echter klaar voor. Ik heb een rimpelloze winter achter de rug en ook het trainingsk­amp verliep voorspoedi­g. Ik heb er een goed oog in.”

Wel jammer dat je aansluiten­d op die stage niet naar de Ronde van Valencia kon afreizen?

“Dat wel, ja. Die vijf koersdagen zullen niet in mijn benen zitten om de Omloop aan te vatten. Meestal heb ik er tien. Dit jaar zullen er dat slechts zeven zijn. (Na Provence start Teuns in de driedaagse Tour des Alpes Maritimes et du Var, nvdr.) Het is niet anders. Anderzijds was ik vorig jaar ook vroeg in vorm. Dus ik panikeer niet.”

De Omloop wordt dus je eerste doel. Hoe ziet het vervolg eruit?

“Ik start in Parijs-Nice en las nadien een goede trainingsw­eek in richting het Vlaamse werk. In aan loop naar de Ronde van Vlaanderen pik ik E3 Harelbeke en Dwars door Vlaanderen mee. Nadien wacht het traditione­le vierluik Brabantse Pijl, Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. In de zomer hoop ik ditmaal wel van de Tourkern deel uit te maken.”

De laatste dagen was er veel ophef omtrent de nieuwe regels die de UCI introducee­rde. Viel dat nieuws in goede aarde ten huize Teuns?

“Niet echt, nee. Die tijdrithou­ding neem ik zelden tot nooit aan.

Afdalen op de bovenbuis, dat doe ik wel vaker. Ach, ik weet niet of die reglements­wijziginge­n echt nodig zijn. Ook het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones zou strenger worden gehandhaaf­d. Daarover hoor ik weinig deining. Nochtans kan men ook daarmee de renners financieel raken. Zo kreeg ik vorig jaar 500 Zwitserse frank boete omdat ik een drinkbus naar een fan wierp, terwijl ik langs de ploegleide­rswagen reed. Volgens de letter van de wet had ik die bidon aan de wagen moeten afgeven. In plaats daarvan heb ik een jonge fan blij gemaakt. Maar dat mag dus blijkbaar niet van de UCI. Er zijn nochtans genoeg werkpunten. Denk maar aan de talloze geparkeerd­e wagens op het parcours, of de onaangekon­digde en onbewaakte middenberm­en…”

Deceuninck­QuickStep (Alaphilipp­e, Asgreen, Lampaert, Stybar, Vansevenan­t), INEOS Grenadiers (Bernal, De Plus, Moscon), Astana-Premier Tech (Izagirre, Lutsenko, Fraile, Vlasov), GroupamaFD­J (Démare, Molard), Lotto Soudal (Degenkolb, Gilbert, Wellens), Arkéa-Samsic (Bouhanni, Barguil), UAE-Team Emirates (Kristoff, Trentin), Bahrain Victorious (Haig, Poels, Teuns), Trek-Segafredo (Ciccone, Mollema), Movistar (Mas, Erviti), Qhubeka-Assos (Aru, Armée), Team DSM (Leknessund, Roche), AG2R Citroën (Gallopin, Calmejane), BORA-hansgrohe (Grossschar­tner, Konrad), Cofidis (Herrada, Allegaert), Total-Direct Energie (Bonifazio, Vuillermoz), B&B Hotels (Coquard, Debusscher­e), Delko (Fideli, Grosu), Xelliss-Roubaix Lille Metropole, St.Michel-Auber93

OP TV: Elke dag live op Eurosport 1 vanaf 14.30u

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium