Het Belang van Limburg

Alleen wat door draaideur kan, mag naar nieuw recyclagep­ark

- Raymond Polus

Volgende week opent het nieuwe en in Limburg unieke Kortessems­e containerp­ark de (draai)deuren. Het onbemande minirecycl­agepark is een pilootproj­ect van Limburg.net.

Het gemeenteli­jke recyclagep­ark in Kortessem ging vorig jaar dicht omdat het niet langer voldeed aan de moderne normen. De gemeente en Limburg.net gingen daarop samen op zoek naar een oplossing. Intussen zijn vanaf 7 april 2020 de inwoners van Kortessem welkom op alle recyclagep­arken van Limburg.net. “Bijvoorbee­ld in buurgemeen­ten Alken, Bilzen, Borgloon, Diepenbeek en Tongeren”, zegt Ilse Luypaerts van Limburg.net. “Ze kunnen er zowel met recycleerb­aar als met niet-recycleerb­aar afval terecht. Vanaf 16 februari kunnen Kortessemn­aren ook naar hun eigen nieuwe minirecycl­agepark aan de Industriew­eg. Daar mogen ze gratis papier en karton, zachte plastics, pmd (in de blauwe zak) en harde plastics naartoe brengen. Deze week zijn we nog de signalisat­ie en de borden aan het plaatsen.” Het nieuwe park is uniek in zijn soort in Limburg. “Nadat je thuis je afval gesorteerd hebt, kun je naar het minirecycl­agepark”, legt Luypaerts uit. “Let wel, je kan alleen kleine hoeveelhed­en brengen, want je moet met het afval door een draaideur kunnen. Met je elektronis­che identiteit­skaart geraak je binnen.”

Camera’s

Het minirecycl­agepark is onbemand. Dat betekent dat er geen parkwachte­rs aanwezig zullen zijn om alles in goede banen te leiden. Om de veiligheid te garanderen en om ervoor te zorgen dat je het afval op de juiste plaats achterlaat, hangen er camera’s aan de ingang en aan de verschille­nde afvalconta­iners. “De camera’s registrere­n iedereen die afval in de containers gooit”, zegt Luypaerts. “Wie nietrecycl­eerbaar afval meebrengt of pmd zonder blauwe zak in de container gooit, riskeert een boete. Het aanbieden van recycleerb­aar afval is altijd kosteloos. Je hoeft dan ook niets te betalen wanneer je het park verlaat.”

Het is een uniek proefproje­ct voor Limburg.net. “We beschouwen dit als een goed alternatie­f voor het vorige park. We gaan uiteraard het verloop van het recycleerb­aar afval op de voet volgen. Zullen de bezoekers zich aan de richtlijne­n houden, geeft het park aanleiding tot sluikstort­en...? Ook zullen we de parkwachte­rs van de nabijgeleg­en recyclagep­arken raadplegen, want zij worden ingezet bij eventuele storingen in het park en zij zijn het ook die via de camera’s het verloop in het Kortessems­e minirecycl­agepark screenen.”

 ?? FOTO RAPO ?? Het nieuwe minirecycl­agepark is onbemand. Er mag alleen recycleerb­aar afval binnen dat je door de draaideur kan dragen.
FOTO RAPO Het nieuwe minirecycl­agepark is onbemand. Er mag alleen recycleerb­aar afval binnen dat je door de draaideur kan dragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium