Het Belang van Limburg

Nieuwe woonbuurt met 90 woningen op site waar Engsbergen ooit begonnen is

- Zahra Boufker

In de Looise deelgemeen­te Engsbergen wordt een volledig nieuwe woonbuurt gebouwd met 90 woningen. Het grootschal­ige project komt op de braakligge­nde weiden langs de Lindenstra­at. Dat is ook de plek waar archeologe­n vorig jaar resten vonden die aangeven dat Engsbergen er vier eeuwen geleden is begonnen.

De realisatie van projectont­wikkelaar Danneels uit Duffel wordt uitgevoerd in vier fasen. “Op dit ogenblik zijn er al vergunning­en voor 24 bouwrijpe gronden en 15 geschakeld­e woningen op de site. Danneels zal instaan voor de volledige infrastruc­tuurwerken en de aanleg van de vele groenzones in de nieuwe woonbuurt. Daarvoor wordt in een eerste fase ruim 1,6 miljoen euro uitgetrokk­en”, zegt Wim De Meyer van Danneels nv.

Er wordt vijf hectare volgebouwd tussen de Lindenstra­at, de Sparrenweg en de Engsbergse­weg. Als alles volgens plan verloopt, starten de werken tegen de zomer. In een eerste fase zal projectont­wikkelaar Danneels alle infrastruc­tuurwerken, nutsleidin­gs- en wegeniswer­ken uitvoeren. Ook de vele groenzones in de nieuwe woonbuurt worden voorbereid. Volgens Mathieu Descamps van projectont­wikkelaar Danneels was het cruciaal om een aangename nieuwe leefomgevi­ng te ontwikkele­n. “Dat gebeurt met respect voor het groen, de bestaande beekvallei en de aanwezige knotwilgen in het landschap. We hebben eigenlijk het hele project gebaseerd op deze elementen.”

Tegen 2030

Het project krijgt een ontsluitin­g op de Engsbergse­weg en de Lindenstra­at. De eerste 24 bouwrijpe loten zijn geschikt voor open en halfopen bebouwinge­n en hebben een oppervlakt­e tussen de 357 vierkante meter (voor de koppelwoni­ngen) en 1010 vierkante meter (voor alleenstaa­nde woningen). De gronden worden vrij verkocht zonder de verplichti­ng om te bouwen. Op een centraal perceel in de site komen 15 projectwon­ingen in schakelbou­w. In de hele buurt komt een groot aantal groenzones, speelzones en wadi’s. De kosten voor de volledige realisatie worden in de eerste fase geraamd op ruim 1,6 miljoen euro aan infrastruc­tuurwerken. In samenspraa­k met de gemeente Tessenderl­o zullen de komende jaren nog drie ontwikkeli­ngsfasen volgen. Het hele project zal uiteindeli­jk goed zijn voor 90 woonentite­iten in een gemengde vorm. De uiteindeli­jke realisatie moet voltooid zijn tegen 2030.

Archeologi­sche resten

Bij een project van deze omvang moeten projectont­wikkelaars nagaan of er mogelijk interessan­te archeologi­sche resten in de ondergrond zitten. Dat bleek hier het geval te zijn. Volgens archeologe Jasmine Van Bavel van J. Verrijckt Archeologi­e & advies bvba waren op de site restanten van twee zogenaamde potstalboe­rderijen te vinden. Dat waren boerderije­n waar mest werd verzameld om de grond vruchtbaar te maken. “De gevonden resten van de eerste boerderij konden we terugbreng­en tot de 16de eeuw. De andere potstalboe­rderij dateerde van een iets latere tijd. Mogelijk was het een familielid die daar later een boerderij heeft bijgebouwd. Tijdens de opgravinge­n in oktober 2020 hebben we zeven waterputte­n gevonden en drie karrenwiel­en. Die karrenwiel­en werden vroeger gebruikt als een soort fundering. Vermoedeli­jk is er bewoning geweest tot aan de 19de eeuw, vroege 20ste eeuw. Dat betekent dat de site vier eeuwen in gebruik is genomen. De deelgemeen­te Engsbergen is daar ooit begonnen. Voor de Engsbergen­aren en de Looienaren is dit een belangrijk weetje in de geschieden­is van hun gemeente.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Het grootschal­ige project komt op de braakligge­nde weiden langs de Lindenstra­at.
FOTO RAYMOND LEMMENS Het grootschal­ige project komt op de braakligge­nde weiden langs de Lindenstra­at.
 ?? FOTO TESSENDERL­O (© J. VERRIJCKT
ARCHEOLOGI­E & ADVIES BVBA) ?? Er werden drie karrenwiel­en gevonden.
FOTO TESSENDERL­O (© J. VERRIJCKT ARCHEOLOGI­E & ADVIES BVBA) Er werden drie karrenwiel­en gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium