Het Belang van Limburg

Gezin met twee kleine kinderen vijf dagen in de kou

- Zahra Boufker

Vijf dagen hebben Annick Dries (39), haar man en hun zoontje (3) en dochtertje (5) in de kou gezeten. Een herstelbed­rijf kreeg hun defecte verwarming maar niet aan de praat. Uiteindeli­jk kon gisteravon­d de fabrikant zelf het euvel herstellen. “Maar die liet wel een gepeperde rekening achter.”

Buiten vriest het dat het kraakt, maar ook in de woning van Annick Dries in Paal was het dagenlang ijskoud door een defecte centrale verwarming. Verschille­nde keren probeerde de hersteller het euvel op te lossen, zonder resultaat. “Het was hier barkoud. Zelfs de babyfoons met ingebouwde thermomete­r in de kamers van de kinderen gaven dat aan met de melding: te koud”, zegt Annick. In de woonkamer verwarmde het gezin zich nog een beetje met een klein straalkach­eltje, en van de buren hebben ze een warmteblaz­er gekregen voor de keuken. “Verschrikk­elijk”, vindt de mama het. Vooral voor haar twee kleine kinderen.

Weer stuk

“Zaterdagav­ond merkten we dat de verwarming het niet meer deed”, zegt Annick. “We contacteer­den meteen een hersteller en die kwam om 21 uur al kijken. Maar snel bleek dat ze ons zaterdag niet meer konden helpen omdat het weekend was. Maandag kwam de hersteller terug en heeft hij twee onderdelen vervangen. Mijn man moest 250 euro overschrij­ven. Maar toen we dinsdagoch­tend rond half zes wakker werden, werkte de verwarming weer niet. Het is toch niet normaal dat we vijf dagen letterlijk in de kou zitten?”

Ontbijt op deken

“We zijn zondag naar mijn ouders gereden om de kinderen in bad te steken. Door corona konden we niet bij hen logeren. Thuis beperkten we ons tot de tv-hoek, waar de elektrisch­e vuurhaard staat. Daar hebben we op een wollen deken ontbeten. De kinderen konden ook niet in de sneeuw spelen, omdat ik ze daarna niet kon opwarmen. Gelukkig konden ze overdag naar school.”

Het herstelbed­rijf zit erg verveeld met de situatie. “Dit is normaal gesproken niet hoe wij met onze klanten omgaan’’, zegt de zaakvoerde­r. “We vinden het oprecht heel vervelend, maar het zit gewoon niet mee omdat we de oorzaak niet konden vinden. De foutcode bleef terugkomen en we weten niet aan wat dat ligt.” Gisteren verwittigd­e de hersteller de producent van de centrale verwarming. Die kwam uiteindeli­jk

’s avonds nog ter plaatse. “Deze technieker had het defect snel gemaakt”, zegt Annick. “Er was blijkbaar nog één onderdeel dat onze hersteller niet had vervangen. De producent liet wel een gepeperde rekening achter. We hebben dat ook laten weten aan onze oorspronke­lijke hersteller, en die reageerde dat we als tegemoetko­ming geen factuur meer van hem krijgen. Voorlopig draait de ketel weer en beneden is het opnieuw warm. Ik heb het er echt mee gehad.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? “Het was ijskoud in huis, en we konden door corona niet naar familie”, zegt mama Annick Dries.
FOTO ZAHRA BOUFKER “Het was ijskoud in huis, en we konden door corona niet naar familie”, zegt mama Annick Dries.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium