Het Belang van Limburg

Rusthuisbe­woners hebben last van ronkende bussen

-

Vlak naast woonzorgce­ntrum Frederickx­hof in Lummen is er een nieuw knooppunt van De Lijn. Elk uur staan er tot twaalf bussen langere tijd stil met draaiende motor. Dat zorgt voor geur- en geluidshin­der bij de rusthuisbe­woners.

Francis Kenens is een van de bewoners van Frederickx­hof. Hij had al contact met de chauffeurs: “Om 6.15 uur arriveren hier elke dag de eerste bussen. Enkele bewoners slapen vlakbij en worden dan gewekt. Ook de uitlaatgas­sen zorgen voor de nodige hinder, want onze ramen zijn niet altijd gesloten. Twee maanden geleden vroeg ik de chauffeurs of ze hun motoren konden afzetten. De meesten doen dat, en als iemand het vergeet, dan blaas ik vanop mijn balkon op mijn toeter. Meestal helpt dat en met Nieuwjaar trakteerde ik de buschauffe­urs nog op pralines. Maar nu is het koud en sommige chauffeurs vertelden me dat ze problemen hebben met de batterij.” Buschauffe­ur Giorgio Peroni werkt in onder aanneming voor De Lijn: “We mogen onze motoren zelfs niet afzetten, want dan werkt het registrati­esysteem niet meer en kan De Lijn ons niet volgen.” Directeur Ann Steenbergh­s van het woonzorgce­ntrum zegt dat er al contact is opgenomen met De Lijn. Er werd geadviseer­d om aan de gemeente te vragen een verkeersbo­rd te plaatsen dat aangeeft dat het verboden is om tijdens het parkeren de motor te laten draaien. Ze stuurde ook een e-mail naar burgemeest­er Luc Wouters (CD&V). Die liet weten dat hij nog geen antwoord had ontvangen van De Lijn. Ook voor ons had Karen Van der Sype van De Lijn nog geen pasklaar antwoord. Het probleem wordt onderzocht.

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Als bewoner Francis Kenens op zijn toeter blaast, zetten de meeste buschauffe­urs hun motor wel af.
FOTO KOEN LUTS Als bewoner Francis Kenens op zijn toeter blaast, zetten de meeste buschauffe­urs hun motor wel af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium